NA VANTELESNU OPLODNJU I ŽENE DO 45 GODINA Vlada usvojila odluku koju je preksinoć najavio predsednik Aleksandar Vučić
Alo

Vlada je na jučerašnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Srbiji za 2022. godinu, kojom će to i biti omogućeno.

Ovom odlukom većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, omogućeno je da putem veštačke oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja dobiju prvo ili drugo dete do 45. godine starosti, saopšteno je iz vlade.

Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena kod kojih postoje medicinski uslovi da se na jedan od navedenih načina (stimulisani postupci biomedicinski potpomognutog oplođenja i krioembriotransfera) ostvare kao majke, a porodice dobiju dete ili decu, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu. Ovim rešenjem ostvaruje se i jedan od zadataka populacione politike - rešavanje problema neplodnosti u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

NA VANTELESNU OPLODNJU I ŽENE DO 45 GODINA Vlada usvojila odluku koju je preksinoć najavio predsednik Aleksandar Vučić

Alo

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je preksinoć da će Vlada doneti odluku da se vantelesna oplodnja o trošku države prihvata za žene do 45 godina starosti, što je, kako je rekao, važno za zemlju.

 

Mame su za ukidanje starosne granice

„Podsećamo da su Mame su Zakon u nekoliko javnih nastupa snažno apelovale na Ministarstvo zdravlja da izmeni protokol koji su najavili u martovskoj predizbornoj kampanji, dok smo im se zvanično obratili 7. jula“, kaže se u saopštenju Udruženja „Mame su zakon“.

Iz tog udruženja ističu da ih je veoma obradovala najava predsednika države u intervjuu koji je preksinoć dao novinarki Televizije Pink da će do izmene doći u tako kratkom roku. „Drago nam je što su Ministarstvo i Vlada reagovali brzo nakon našeg dopisa“, kažu u udruženju, i podsećaju političare da su tu da prate svako obećanje i njihovu realizaciju.

NA VANTELESNU OPLODNJU I ŽENE DO 45 GODINA Vlada usvojila odluku koju je preksinoć najavio predsednik Aleksandar Vučić

Alo

 

- Ideja „Mame su zakon“ jeste da se starosna granica u potpunosti ukine jer svakako poslednju reč o tome ko može, a ko ne može da prođe kroz komplikovan i zahtevan proces vantelesne oplodnje donosi nadležna komisija. Nadamo se da će do toga uskoro doći. Demografska kriza nije zaobišla ni Srbiju, a na nama je da kao društvo učinimo sve što je u našoj moći da se svi potencijali iskoriste - rekla je Tatjana Macura, predsednica udruženja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading