BEŽANIJA Posle smrti pacijenta zatvorena klinika u centru Beograda: Nestali hiropraktičar i medicinsko osoblje (FOTO)
Alo/ Dejan Briza

Klinika „Balans medika“ u centru Beograda, nakon čijeg tretmana hiropraktičara je, kako se navodi u medijima, preminuo pacijent Milan Đ. (58) i juče je bila zatvorena.

Novinari našeg lista pokušali su da dobiju vlasnicu ovog, kako se zvanično zove „prvog holističkog centra u Srbiji“, ali ona nije odgovarala na pozive. Pokucali smo i na zamandaljena vrata klinike, na kojoj je istaknuto da je radno vreme od 10 do 18 časova, ali nije bilo nikoga od zaposlenih.

Nakon što se u medijima našla priča o tome da je čovek preminuo usled posledica tretmana njihovog stručnjaka, iz „Balans medike“ su rekli da će „izdati saopštenje kada provere o čemu se radi“, međutim to se do sada nije dogodilo.

BEŽANIJA Posle smrti pacijenta zatvorena klinika u centru Beograda: Nestali hiropraktičar i medicinsko osoblje (FOTO)

Alo/ Dejan Briza

 

- Žao nam je što se to desilo, nisu to zaslužili jer tu rade pristojni ljudi, stručnjaci. Takve stvari se događaju, jeste strašno, ali i na operacijama u bolnicama umiru ljudi. Svaka intervencija je kocka - rekla je za Alo! komšinica iz zgrade.

Ko sme da se bavi hiropraktikom?

Hiropraktika je poznata u celom svetu po svojoj uspešnosti u tretiranju bolova u leđima i vratu, glavobolja, vrtoglavica, diskus hernija, trnjenja u rukama i nogama i sličnih simptoma vezanih za mišićno-skeletni sistem. Da bi neko rekao da je hiropraktičar, prvo treba da završi fakultet za hiropraktiku (u trajanju od četiri godine) i dobije licencu da radi kao doktor hiropraktike.

U Srpskoj asocijaciji za hiropraktiku (SAH) istakli su da nije dovoljno da neko dobije licencu samo ako završi kurs, da oni mogu biti kostolomci ili terapeuti, ali ne i hiropraktičari.

- Doktor Petar Dinić, osnivač i predsednik SAH, jedini je u našoj zemlji koji ima licencu hiropraktičara i jedan je od četiri hiropraktičara u Evropi koji se bave ovom potpuno neosetnom metodom korekcije prvog vratnog pršljena atlasa, bez kontraindikacija - rekla nam je njegova asistentkinja.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu je dalo nalog za obdukciju nakon što je obavešteno da je muškarac M. Ð. (58), nakon tretmana kod hiropraktičara u privatnoj klinici „Balans medika“ u Beogradu 24. marta tokom kojeg mu je slomljen vratni pršljen, prebačen u 16.40 časova u nepokretnom stanju na Institut za ortopediju „Banjica“, gde je vegetirao kao biljka i tri i po meseca kasnije, 9. jula, preminuo. Praktično nije imao nikakve šanse.

Ne igrajte se sa zdravljem

- Kada smo se suprug i ja pre šest godina vratili u Srbiju iz Južnoafričke Republike, naš hiropraktičar nam je dao međunarodnu listu stručnjaka iz ove oblasti i nama najbliži licencirani bio je u Sloveniji. Možda se nešto promenilo tokom poslednjih nekoliko godina, ali se svakako pre odlaska na pregled dobro raspitajte u čije se ruke prepuštate, s tim se ne valja igrati - podelila je svoje iskustvo Svetlana M., čitateljka Alo!.

Na Institutu mu je po hitnom prijemu konstatovan prelom kičme, usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu.

- Urađena je kompletna dijagnostika, skeneri i sve ostalo što je neophodno, i lekarski konzilijumi su konstatovali da nije moguća operacija niti bilo kakva intervencija. Pacijent je morao da bude stavljen i u veštačku komu, odnosno intubiran je na respiratoru. Bukvalno tri i po meseca M. Đ. je vegetirao kao biljka, a lekari koji su davali sve od sebe, mogli su samo da ga održavaju u životu, svesni da će i tome doći kraj i da je čovek zapravo umirući pacijent. Upravo zato omogućili su porodici, odnosno majci i bratu da ga nekoliko puta bukvalno na blic vide. I samo su mogli da vide čoveka koji je završio na aparatima posle tretmana koji su u „Balans mediki“ koji su preporučivali kao bezbedan i siguran. Ništa drugo i nije moglo da se uradi - ispričao je izvor lista „Kurir“.

Po prijemu izveštaja o obdukciji Tužilaštvo će proceniti da li ima elemenata krivičnog dela i u čijoj je nadležnosti.

BEŽANIJA Posle smrti pacijenta zatvorena klinika u centru Beograda: Nestali hiropraktičar i medicinsko osoblje (FOTO)

Alo/ D.Branković

 

 

Hvalio se da jednim potezom leči migrenu

Dok je sad već pokojni M. Đ. vegetirao na Institutu za ortopediju, porodica je skupljala svu medicinsku dokumentaciju, pa i s ovog instituta, kako bi gonili „Balans mediku“ i onoga ko je M. Đ. doveo u ovakvo stanje.

BEŽANIJA Posle smrti pacijenta zatvorena klinika u centru Beograda: Nestali hiropraktičar i medicinsko osoblje (FOTO)

Balans medika/printskrin

 

Na sajtu „Balans medike“, između ostalog, piše da se nameštanjem atlasa (prvog vratnog pršljena) popravlja zdravlje i poboljšava život. Regularna cena je 20.000 dinara, a trenutno je u toku akcija, pa košta 11.500 dinara. Na sajtu je istaknuto da taj tretman radi svetski priznat stručnjak za nameštanje atlasa i vratne kičme prof. dr Slaviša Đurđević i da on garantuje da će nameštanje atlasa, kao i rešavanje problema sa migrenom, glavoboljom, vrtoglavicom, biti: stručno, sigurno, pouzdano i bezbedno. Istaknuto je da je prof. dr sc. med. Slaviša Đurđević specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, doktor medicinskih nauka, magistar endokrinologije, ovlašćeni sudski veštak za oblast fizikalne medicine i rehabilitacije i vazduhoplovne medicine.

„Pukovnik, vanredni profesor Medicinskog fakulteta VMA u penziji. Bio je dekan Fakulteta kozmetologije i estetike u Banjaluci, gde je trenutno gostujući profesor na Koledžu kozmetologije i estetike i predsednik Senata. Radio je i kao gostujući profesor državnog Univerziteta Istočno Sarajevo, mentor i član komisija brojnim domaćim i inostranim lekarima, specijalizantima, diplomcima, magistrantima i doktorandima, nosilac i član naučnih projekata, više puta odlikovan i nagrađivan. Objavio je devet knjiga i više od 200 naučnih i stručnih radova, od kojih 12 na SCI listi, sa brojnim heterocitatima. Licencirani je specijalista fizijatar, sa turskim sertifikatom iz baromedicine, kao i EASE vazduhoplovnih vlasti Evrope za preglede pilota klase 2 i kabinskog osoblja. Trenutno radi kao profesor na diplomskim i specijalističkim studijama Visoke škole strukovnih studija VISAN u Beogradu, na smeru fizioterapije, kao i u specijalističkoj ordinaciji ’Balans Medika’, sa završenom edukacijom i sertifikatom za repoziciju atlasa prvog vratnog pršljena, te preko 30 godina specijalističkog radnog iskustva. Predsednik je sekcije za vazduhoplovnu medicinu Srpskog lekarskog društva“, piše na sajtu „Balans medike“.

Klinika „Balans medika“ je 2016. i 2017. godine dobila sertifikat „Firma od poverenja“ i do sada nije bilo pritužbi na rad njenih stručnjaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading