DEČAK (10) DOBIO TEŠKE OPEKOTINE ZBOG TETOVAŽE KANOM Ulični umetnici ne upozoravaju na posledice, samo gledaju da zarade
Foto: privatna arhiva

Marko je bio presrećan, a roditelji su već i zaboravili na šta su dali 20 evra, sve dok se detetu jednog dana na mestu tetovaže nisu pojavile opekotine.

Foto: privatna arhiva

 

- Mi smo prestali i da primećujemo tu tetovažu dok on jednog dana nije počeo da se žali da ga boli koža baš na mestima gde su bile sličice, pri tome nisu na istom mestu, jedna je na nozi, druga na ruci. Ubrzo su ta mesta toliko pocrvenela da su izgledala baš kao prave opekotine i to baš u obliku tetovaža - objašnjava za Alo! Markova majka Mirjana Ilić.

Foto: privatna arhiva

 

Prema njenim rečima, kao što to danas većina ljudi radi, prvo su potražili savet s interneta.

- Kada smo videli da su opekotine u obliku tigra i zmaja (da nije tužno, bilo bi smešno) shvatili smo da je to izazvano kanom, pa smo guglali da li postoji alergija na kanu. Tamo smo videli najstrašnije slike, tako da smo odmah otišli kod lekara, gde je dobio adekvatnu terapiju, injekciju i mast koju maže ujutru i uveče - kaže Mirjana, i dodaje:

Foto: privatna arhiva

 

- Ovo je veliki stres izazvan tako bezazlenim postupkom.

Kako za Alo! kaže dermatovenerolog dr Jelena Vučeljić, ovakve situacije su češće nego što mislimo.

- Tetovaže su česte tokom letnjih meseci, međutim česte su i alergijske reakcije koje one izazivaju. Do toga dolazi zato što se koriste nekvalitetne, takozvane „azo“ boje. Te boje su izuzetno jake, kako bi bile postojane i trajale neko vreme. Dovode do iritacije kože i jakih upalnih procesa na mestu tetovaže - kaže dr Vučeljić i dodaje:

Foto: privatna arhiva

 

- U pitanju je kontaktni dermatitis, a promene se obično javljaju tri do pet dana nakon tetoviranja, u vidu crvenila, vodenih plikova i peckanja.

Kako ističe, neophodno je da se osoba s ovim simptomima javi lekaru.

- Trebalo bi odmah da se jave dermatologu kako bi im bila propisana adekvatna terapija. Pored toga, treba apelovati i na roditelje da ne dozvoljavaju deci da ih stavljaju jer bez obzira na to što sve deluje simpatično, može dovesti do ozbiljnih upalnih procesa na koži.

Šta sve izaziva ovaj poremećaj

Koža može da deluje na razne proizvode upalnim procesom, a između ostalog, to mogu biti sredstvo za pranje posuđa, sapun, kreme, losioni, dezodoransi, parfemi...

Hemikalije u sastavu kozmetike mogu izazvati raznovrsne promene, koje mogu biti neprimetne ili veoma neprijatne.

Većina formi kontaktnog dermatitisa nije opasna po zdravlje čoveka, već mogu biti samo iritantne dok vremenom ne nestanu.

Postoje tri varijante ovog tipa dermatitisa:

Alergijski kontaktni dermatitis

Iritantni kontaktni dermatitis

Foto-kontakni dermatitis.

PRIRODNI LEKOVI ZA KONTAKTNI DERMATITIS

1. Borovnice

- u ishrani podstiču regeneraciju kože

2. Med

- osim u ishrani, možete ga nanositi na kožu bez dodataka, ili pomešan sa maslinovim uljem

3.  Vitamin C za ublažavanje iritacije kod kontaktnog dermatitisa

- jedite slatku papriku, brokoli, jagode, ananas, kupus

4. Ulje žutog noćurka

- maže se protiv svraba kod dermatitisa

5. Jabukovo sirće

- stavite obloge sa jabukovim sirćetom za ublažavanje simptoma svraba, crvenila i perutanja

Komentari (0)

Loading