VRUĆINE ĆE NAPRAVITI VELIKI PROBLEM Čubrilo objavio detaljnu vremensku prognozu do kraja jula
Foto: Alo! Ilustracija

Kako je napisao, dnevni maksimum danas biće od +17 do +25 stepeni Celzijusa, samo na krajnjem jugu i jugoistoku do oko +29 stepeni Celzijusa. Duvaće umeren do pojačan, severozapadni vetar.

- Sutra nad većim delom regiona promenljivo oblačno i uglavnom suvo, osim nad jugom, jugoistokom i delilično jugozapadom Srbije i severom Crne Gore, gde će tokom dana biti konkrentije kiše i pljuskova, prognozira meteorolog.

U nedelju samo nad jugoistokom Srbije ponegde se očekuje slaba kiša, dok će nad ostalim predelima biti promenljivo oblačno, suvo i umereno toplo. Dnevni maksimum za vikend od +19 do +27 stepeni Celzijus, stoji u objavi Čubrila na njegovom fejsbuk profilu.

- U ponedeljak će se preko regiona premestiti još jedan hladan front koji će biti veoma siromašan vlagom tako da će uglavnom doneti prpolazno naoblačenje i manje zahlađenje uz umeren, severozapadni vetar. U ponedeljak maksimum do +16 do +23 stepena Celzijusa - dalje piše Čubrilo.

Od utorka će, kako predviđa, polje anticiklona polako jačati ka nama. Osim nižih dnevnih temperatura treba očekivait i vrlo sveže noći tako da bi oko 10.07. bile vrlo sveže uz minimume koji bi preko 800mnv često bili ispod +10 stepeni Celzijusa.

Vreme u narednom periodu

Posle 14.07. kreće prvo umereno, a posle 17.07. i jače otopljenje koje nas gotovo sigurno uvodi u nov vreo talas koji će potrajati barem desetak dana. U tom periodu maksimumi će verovatno ponovo često biti oko ili preko +35 stepeni Celzijusa, upozorava meteorolog, i nastavlja:

Jako veliki problem će biti suša koja se nastavlja nad velikim delom središnjih i nad severnih predela regiona i lako se može desiti da do pred sam kraj jula konkrentih padavina nad ovim delom regiona i ne bude, što se izrazito negativno odraziti na sve biljne kulture.

Sumirano, narednih dana čeka nas prijatno vreme bez vrućine, na jugoistoku obilnija kiša, ali severnije vrlo malo padavina. Posle 14.07. ulazimo, kako je navedeno, u nov period otopljenja koji bi uz vrlo visoke temperature mogao potrajati do pred sam kraj meseca.

Komentari (0)

Loading