Objekat 2 Državnog data centra pušten u probni rad
Vlada Republike Srbije (Slobodan Miljević)

Danas je, uz prisustvo premijerke Srbije Ane Brnabić pušten u probni rad objekat dva koji je namenjen čuvanju podataka svih naših bezbednosnih službi. Predsednica Vlade je tom prilikom komentarisala i aktuelne teme.

Premijerka Srbije Ana Brnabić se, obilazeći objekta dva Državnog Data centra u Kragujevcu namenjenog bezbednosnim službama, osvrnula na aktuelne teme, zapitala se kada će Priština, Evropska Unija i Brisel reagovati i formirati zajednicu srpskih opština, komentarisala poziciju Srbije u pregovorima gde joj nije jasno to što se Evropska komisija i Evropski parlament ne slažu po pitanjima i uslovima oko Kosova u sred pregovaračkih proseca, kao i samih uslova za uvođenje sankcija Rusiji.

"Kada pomislite da mi čak ni nemamo od strane Evropske Komisije i država članica ni usvojenu tu početnu poziciju, pregovarački okvir koji se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, onda ne znam zašto očekuju od nas da se potpuno uskladimo, a nama nisu ni dali tu prvu početnu poziciju i pri tom je takođe promena pravila igre u sred igre i to da kažete- vi prvo treba 100 % da se uskladite sa zajedničkom, spoljno bezbednosnom politikom, pa ćete onda možda postati član EU", rekla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Objekat dva Državnog data centra u Kragujevcu pušten je u probni rad. Namenjen je za smeštaj opreme i podataka svih bezbednosnih službi.

"Sve naše vojne i bezbednosne združene vežbe, u oblasti internet i sajber bezbednosti, će od sada da se odigravaju i održavaju upravo iz ovog objekta nove zgrade", objasnila je predsednica Vlade Republike Srbije

Vrednost investicije objekta za čuvanje podataka bezbednosnih službi Srbije iznosi 25 miliona evra.

Direktor kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović je ukazao da taj objekat ima posebne tehničke funkcionalnosti i da je u skladu sa potrebama naših bezbednosnih službi.

"A zajedno sa objektom jedan namenjenim javnoj upravi, lokalnoj samoupravi i komercijalnim korisnicima čini zaokružen i jedinstven kompleks Državnog Data centra", zaključio je Jovanović.

"Mi smo imali priliku prošle jeseni da nabavimo i instaliramo ovde prvi super brzi računar u Srbiji koji je čak najbolji i najbrži u regionu trenutno", podsetio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić

U veku informacionih tehnologija podaci postaju vredniji i od novca a njihova bezbednost i čuvanje izdvaja Srbiju od ostalih zemalja jer ovaj jedinstven kompleks ne postoji u regionu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading