komarci
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako se navodi na sajtu te zdravstvene ustanove, obolela osoba je sa teritorije Južnobanatskog okruga.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupjjeno u periodu najveće aktivnosti komaraca, a sezona transmisije virusa u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.


Imajući u vidu iskustva okolnih i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj slučajeva prijavljuje se tokom avgusta.
PRVI SLUČAJ GROZNICE ZAPADNOG NILA Zabeležen kod osobe iz Južnobanatskog okruga

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

 

 

"Batut" podseća da je infekcija virusom Zapadnog Nila u Srbiji zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji krajem jula 2012. godine, dok je u periodu do 2021. godine registrovano ukupno 1.050 slučajeva.

U istom periodu beleži se i 101 smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod približno 20 odsto zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom.

Manje od jedan odsto pacijenta zahteva hospitalizaciju.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se nošenje odeće dugih rukava i nogavica svetle boje, izbegavanje boravka na otvorenom u sumrak i zoru, kao i boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

Mediji su ranije preneli da je prvi slučaj obolele osobe registrovan 5. jula kod osobe ženskog pola iz Nabrđa kod Požarevca, te da je pacijentkinja u Opštoj bolnici u dobrom opštem stanju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading