MALINARI U OPŠTINI KOSJERIĆ PREZADOVOLJNI BERBOM! Rade i ne žale se, cena "crvenog zlata" nikad veća!
Foto: RINA

Otkupna cena po kilogramu je 600 dinara, a plasman zagarantovan od strane domaćih hladnjačara koji su iz pepela podigli nekadašnjeg giganta "Budimku" iz Požege.

- Imam negde oko 50 ari. U odnosu na prošlu godinu, ipak je dobro rodilo. Samo, dva puta je grad oštetio dosta. Iz osiguranja su procenili štetu na 30 odsto, ali su računali po 300 dinara, a malina je 600, pa onda nije to to. Predajemo „Budimki”. Na računu piše 600 dinara. Ne može čovek da bude nezadovoljan, ali kad pogledate šta je sve poskupelo, i gorivo i hemija, onda preklapa jedno drugo- rekao je Milenko Vasiljević iz sela Varda kod Кosjerića.

Njagove maline beru dugogodišnji berači koji u ovaj kraj dolaze sa druge strane Drine, iz Bosne i Hercegovine. Zadovoljni dnevnicom, za dvadesetak dana doduše veoma teškog rada, mogu dobro da zarade.

-Najvažnije je na vreme obezbediti radnu snagu, jer sve je manje ljudi koji hoće da beru maline. Ako ispadnete fer i korektni, za vas onda nema problema. Srećan radnik znači i srećan gazda, nema tu mnogo neke teške filizofije- poručuje Milenko.

A kako sami berači kažu, na gazdu su i više nego zadovoljni. Uslovi tokom berbe su dobri, plaća na vreme i po dogovoru, a dokaz za to je što se godinama vraćaju u isti malinjak.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading