MULJAŽA NAKON ORSEJA Modni brend C&A beži iz Srbije: Oštetili državni budžet i građane za šest miliona evra
Foto: Shutterstock

Posle vesti da se modni lanac C&A sprema da napusti tržište Srbije, a nakon što je navodno otkriveno da su skoro sedam godina švercovali kinesku robu i na taj način oštetili budžet Srbije za šest miliona evra, Telegraf Biznis je proveravao detalje u Upravi carine.

Ta institucija je prošle godine otkrila zloupotrebe koje su godinama unazad vršene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije zajedno sa službenicima jedne špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

- Na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra - navode u Upravi carine.

Foto: Pixabay

 

Uprava carina dostavila je izveštaj s pratećom dokumentacijom nadležnim istražnim organima.

- Nemamo saznanja da je u zloupotrebama učestvovao i neko od zaposlenih iz carinske službe, ali će i to biti predmet istrage koja je u toku. U skladu sa zakonom, nismo u mogućnosti da iznosimo podatke o pravnim ili fizičkim licima do okončanja prekršajnog i, eventualno, krivičnog postupka - naveli su iz Uprave carine.

Kompanija C&A otvorila je prvu prodavnicu u Srbiji 2012, u APR su registrovani od 2011, a imaju 14 filijala širom Srbije, uglavnom u šoping centrima. Firma je u stopostotnom vlasništvu austrijske kompanije „Retvicon“, a poslednju godinu za koju postoji finansijski izveštaj, 2020, završili su sa 146 radnika i u gubitku od 227 miliona dinara.

Ovo je drugi modni lanac koji odlazi sa našeg tržišta u poslednjih mesec dana. Brend Orsej, kako su saopštili u junu, zbog problema sa solventnošću zatvara sve radnje u Nemačkoj, Poljskoj i Mađarskoj. U Srbiji ima devet radnji.

Mi smo se obratili kompaniji C&A s pitanjem da li su ove optužbe tačne i da li napuštaju Srbiju, ali nam do zaključenja lista nisu odgovorili.

Komentari (2)

Loading
Ccc

07.07.2022 08:01

NEKA DRŽAVA TUŽI BREND ZA ODŠTETU,KAO I DRZAVU POREKLA BRENDA!!NEMOJ SAMO TEK TAKO DA SE IZVUKU,A MI DA PLACAMO NJIHOVO

roki

07.07.2022 08:13

Gospodo C&A nemaju markiranu robu a drugo sva roba dolazi iz kine pa cak i markirana roba ali je druga cena oko niste znali