GDE SRBI IDU NA ODMOR OVOG LETA? Šok cene na svakom koraku, a evo koja destinacija je najbolja - za izbegavanje
Shutterstock/Alo! ilustracija J.V.

Poskupljenje goriva i otežan transport robe širom sveta uslovili su i preduzetnike da malo (više) povećaju cene svojih usluga.

Upravo to zabrinulo je turiste iz Srbije, koji već danima na društvenim mrežama razmenjuju iskustva gde je najjeftinije, a gde najskuplje provesti dan na plaži, piše "Blic".

Najjednostavnije i najbolje bilo bi provesti leto u Srbiji, međutim, ukoliko rešite da se "pružite" bez obzira na globalnu krizu, ovo su cene na najpopularnijim destinacijama.

Grčka

Četvoročlana porodica koja se nađe u jednom u jednom od omiljenih letovališta Srba, na Halkidikiju, Pefkohoriju za jedan dan na plaži, pod pretpostavkom da svako od njih uzme po piće, a zatim, i da se hrani po restoranima minimum dva obroka, uz sladolede i grickalice, može da potroši preko 100 evra.

U jednom od plažnih barova, uz konzumaciju su ležaljke besplatne. Ali, ako dvoje odraslih uzme po pivo, a deca po sok, račun je 18 evra. Ukoliko se tokom sedenja na plaži, ista tura ponovi dva puta, kao što je manje više uvek slučaj, ovaj segment će ih koštati 36 evra.

Ukoliko odluče da jedu giros za doručak, za četiri osobe, u jednoj od najpopularnijih giroserija, za četiri osobe, porcija velikog girosa po osobi iznosi 3, 60 evra, što uz sokove ili pivo, u konačnici iznosi nešto više od 20 evra.

Za ručak i večeru, ako primera radi uzmu picu, rižoto ili pastu, u jednom od italijanskih restorana, uz alkohol i sokove, po obroku račun može da iznosi oko 40 evra, u zavisnosti od jela i veličine porcije, ali i pića koje poručite uz jelo.

Ako na ovo dodamo kafu i desert, račun može da bude i čitavih 50 evra. Tokom dana, da dodamo i trošak sladoleda, sokova, voda ili grickalica, trošak se uvećava još oko desetak evra.

Sve zajedno, ležanje na plaži, obroci i sitnice kupljenje u hodu, koštaće četvoročlanu porodicu između 95 i 110 evra.

Crna Gora

Porodica, dvoje odraslih sa dvoje dece, ako se nađe u Budvi, primera radi, ukoliko provede ceo dan na ležaljkama pod suncobranom, platiće između 8 i 10 evra, pod uslovom da ne uzimaju četiri ležaljke.

Kada se radi o hrani, ukoliko za doručak uzmu parče pice na šetalištu, koje košta 3 evra. Sa sokovima ili vodom, za četiri osobe, ova stavka će izaći oko 15 evra. Slično je i sa roštiljem, koji se kreće od tri evra pa naviše, u zavisnosti šta uzmete, te u slučaju da se odlučite na ovu varijatnu, uz piće, račun će vam biti između 15 i 20 evra.

Ako jedan obrok zamenimo krofnama, krofnicama, kukuruzom ili pecivom iz pekare, uz sokove i vodu iz prodavnice, za četvoro je potrebno oko 10 evra. Na ovo, dodajte i sladoled, vodu, sokiće, te na ove sitnice zaračunajte trošak od nekih pet evra.

Večera za četoročlanu porodicu, u zavisnosti da li su seli u konobu sa tradicionalnom kuhinjom ili u italijanski restoran, cena varira od 40 evra, koliko je potrebno dati za četiri pice ili paste ili između 35 i 50, ako se odluče za jela sa roštilja uz salate. Ako na ovo dodamo kafu, sokove ili alkohol, račun se uvećava za nekih 10 do 15 evra.

Kada se sve sabere, dnevni trošak četvoročlane porodice, tokom letovanja u Crnoj Gori, iznosi između 95 i 115 evra.

Hrvatska

Iako u Hrvatskoj tokom boravka na plaži, u većem delu ležaljke nisu potrebne zbog prirodnog hlada, postoje i delovi sa plaćnim setovima. Primera radi, na ostrvu Cicovo, za plažni set je potrebno izdvojiti 25 evra.

Ukoliko se za doručak odluče da pojedu nešto s nogu u hodu ka plaži, bilo da se radi o pekari, parčetu pice ili jelu sa roštilja, tokom letovanja na delu splitske rivijere, četvoročlana porodica će u zavisnosti od jela potrošiti između 15 i 20 evra, zajedno sa sokovima i vodom.

Slična situacija ih čeka i tokom sedenja u nekom od kafića na rivi, pa za to zadovoljstvo, u zavisnosti da li se pije kafa, sokovi, pivo ili vino, račun varira od 12 evra pa sve do 20, pod pretpostavkom da deca piju neki od sokova sa menija, a odrasli alkohol ili kafu.

Ako jedan obrok zamene grickalicama, pecivom ili kukuruzom, sa pićem kupljenim u marketu, za ovaj trošak je potrebno izdvojiti oko 10 evra.

Najskuplja stavka tokom boravka u ovom hrvatskom gradu, definitivno je hrana, te će večera za četiri osobe, u zavisnosti da li jedete jela sa roštilja, italijansku ili nacionalnu kuhinju može da izađe 60 -70 evra, ukoliko jedete pice ili paste, oko 70-80 evra ako se odlučite za jela sa roštilja. Na ovaj račun, dodajte i piće, za koje će vam biti potrebno između 15 i 30 evra, u zavisnosti od porudžbine.

U ovom slučaju, za četvoročlanu porodicu koja letuje u Hrvatskoj, na dnevnom nivou, potrebno je između 150 i 185 evra. Ovo Hrvatsku čini najskupljom od tri opcije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading