LEPOTANI OD 100 DINARA I ONI KOJI NEMAJU CENU Sjajna ponuda na drugom Sajmu minijaturnih automobila u Jagodini
Alo/Aleksandar Đorđević

Zahvaljujući Andriji Arsiću, kolekcionaru iz Jagodine, grad na Belici je ovih dana bio prepun automobila. Ipak, gužve na ulicama nije bilo mnogo jer je, u stvari, održan drugi Sajam minijaturnih modela vozila.

Kako je Andrija rekao za Alo!, veoma je zadovoljan odzivom kolekcionara.

- Došlo ih je 26 iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Zaječara, Smederevske Palanke, Bajine Bašte, Valjeva, Loznice, Čelareva, Brzana, pa čak i iz Zagreba. Izloženo je više od 5.000 malih automobila čija je cena od 100 dinara do 200 evra. Ima tu rariteta. Plastični BMW iz 1980. godine ili „buba”, koja spada u najskuplje - kaže Arsić, među kolekcionarima poznatiji kao Laki.

I poseta je bila odlična. Mališani su bili znatiželjni, ali su bila zainteresovana i „velika deca”, koja i dalje vole modele sa kojima su se nekada igrala.

Na štandu Saše Nikića primetno je da ovaj Beograđanin najviše voli američke modele. Omiljeni mu je „ford mustang”, sa gumenim točkovima i podom od metala.

Alo/Aleksandar Đorđević

 

 

Oliver Ivanović iz Niša počeo je ovim hobijem da se bavi pre sedam-osam godina:

- Počeo sam sa „škodom felicijom” iz 1996. godine, prikupljao sam sve i svašta, došao do 900 komada, a onda se opredelio samo za modele u razmeri 1:19. Imam ih oko 150.

Aleksandar Ignjatović je Kragujevčanin. Nema „Zastavine” modele. Najviše ima američkih u razmeri 1:24. Nije on u Jagodini zbog prodaje, želi da pronađe neki „ford”, „čelindžer”, „pontijak” ili „korvetu”.

Alo/Aleksandar Đorđević

 

Dragiša Gile Anđelković iz Brzana kod Batočine, naravno, ima različite modele, a izložio je najbolju kolekciju kragujevačkog proizvođača. Tu su „jugo 45 A”, „zastava 1300”, „zastava 1100” i naravno „zastava 750”, ili popularnija kao „fića”.

- Prodajem samo duplikate. Ovde su cene među kolekcionarima prijateljske. Imam i modele koji nisu na prodaju. To je „golf MK 1 kedi”, prva serija, koji je proizvodila samo fabrika TAS u Sarajevu. On vredi više od 50 evra. Imam i kolekciju „lada” koje su stigle iz Sankt Peterburga. To u Evropi zbog sankcija zasad niko nema – kaže Gile.

Alo/Aleksandar Đorđević

 

Ima i onih modela koji nemaju cenu. Takva su dva iz kolekcije Ivana Turka Zeca iz Čelareva:

- Ideju sam dobio iz filma „Pobesneli Maks”. To je moj ručni rad i, naravno, oni su jedini u Srbiji i nisu na prodaju.

Miloš Ilić iz Kragujevca vlasnik je traktora IMT u razmeri 1:12. ima ih samo dva u Srbiji, cena mu je oko 150 evra, ali ovaj nije na prodaju. Delo je Aleksandra Živića iz Beograda.

- Izradio ga je na IT štampaču. Nema ga u prodaji. Živić ga radi po porudžbini, a za njegovu izradu potrebno je dva do tri meseca - objašnjava Ilić.

Kao mnogi, i on ovde prodaje samo duplikate. Pored traktora, ljubimac mu je „pežo 307” u razmeri 1:43, kupljen kao dilerski model u „Verano motorsu”.

Alo/Aleksandar Đorđević

 

 

Retke modele ima i Vladimir Tadić iz Novog Sada, vlasnik „bube“ u razmeri 1:12, koja je jedan od najskupljih modela, vredi 200 evra.

Alo/Aleksandar Đorđević

 

U centru pažnje svakako bili su supružnici iz Zagreba Jasminka Jana Babić i Darko Makvić kako zbog ponude na svom štandu, tako i zbog činjenice da su prevalili najduži put da se vide sa kolegama iz Srbije:

- Ovde smo prvenstveno zbog druženja i prijateljstva. Redovno posećujemo sve značajnije skupove u Srbiji, a i kolekcionari odavde dolaze kod nas. Pronašli smo način da se registrujemo i na taj način obezbedimo dozvolu za uvoz malih američkih automobila, koji su vrlo popularni. To su mali modeli, skupi, imaju rezervne delove i kontejnere kao garažu. Ima i modela koji se ne vade iz blistera, odnosno ambalaže. Ali to nije za kolekcionare. Pravi kolekcionar želi da autić oseti u ruci - objašnjava Jana i dodaje da u tome nema zarade, samo su našli način da dođu do modela do kojih se teško dolazi.

Alo/Aleksandar Đorđević

 

Ona kaže da je pored tih „amerikanaca” najpopularnija „buba”, jedan od najstarijih modela koji je i sada čest na našim putevima. Od izloženih modela posebno izdvaja „nisan silviju S15” i S14 u razmeri 1:64. A modele su podelili. Suprug ima oko 2.000, a ljubimci su mu „ford” i BMW, dok ona drži estetsku liniju. Ima ih 150, ali samo ljubičaste.

 

Komentari (0)

Loading