STEFAN KRKOBABIĆ O DELIMA VOŽDA STRATIMIROVIĆA: Uzor i putokaz u teškim vremenima
Univerzum HD Media

„O vojničkim i diplomatskim pobedama vožda Đorđa Stratimirovića, o njegovom junaštvu i rodoljublju moglo bi se dugo govoriti. Istorija srpske Vojvodine ne može da se piše bez zlatnim slovima upisanog njegovog imena, a time ni istorija cele Srbije i srpskog naroda. Njegova spremnost na ličnu žrtvu, zarad dobrobiti drugih, obavezuje nas da nikada ne zaboravimo da socijalna pravda i solidarnost moraju biti u temeljima i slobode i demokratije i države“ izjavio je danas u Sremskim Karlovcima Stefan Krkobabić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije i potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – solidarnost i pravda.

STEFAN KRKOBABIĆ O DELIMA VOŽDA STRATIMIROVIĆA: Uzor i putokaz u teškim vremenima

PUPS

 

 

U ime Organizacionog odbora za podizanje spomenika voždu Đorđu Stratimiroviću obratio se predsednik odbora, predsednik Srpske lige i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Đurđev.

 „Vožd je ponovo sa svojim narodom u svojoj Srbiji koju je neizmerno voleo. Vožd Đorđe Stratimirović, kako ga je srpski narod severno od Save i Dunava zvao, bio je neprikosnovena ličnost u istoriji Srpske Vojvodine i sveukupnoj srpskoj istoriji. Bio je vojni vođa Srba tokom revolucije 1848. godine, gde je u srpsko-mađarskim sukobima odneo više važnih pobeda sačuvavši tako crkve, manastire i srpski narod od velikih stradanja i totalnog uništenja. Vožd Stratimirović pripada besmrtnima i smatram da je istorija našeg naroda nezamisliva bez njega“, izjavio je Đurđev.

STEFAN KRKOBABIĆ O DELIMA VOŽDA STRATIMIROVIĆA: Uzor i putokaz u teškim vremenima

PUPS

 

Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su i obratili su se, pored  gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, prof.dr Đorđe I. Stratimirović i akademik DarkoTanasković.

Spomenik su osveštali Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski Vasilije i Njegovo Preosveštenstvo episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading