ALO! PROVERAVA Kako oni koji rade po vrućini preživljavaju na preko 50 stepeni Celzijusovih
Alo

Ogromnu vrućinu ovih dana najviše osećaju oni koji rade na otvorenom. Iako sindikati svake godine poručuju da se prave duže pauze i što više posla da se obavi tokom ranog jutra ili večeri, nekada ne mogu da izbegnu boravak na suncu ili u vrelim prostorijama.

Ekipa Alo! od nekolicine njih saznaje kako izdržavaju, šta im najteže pada i kako se rashlađuju.

Alo

 

- Dosta je toplo, neizdrživo, ali pravimo pauze kad nam vreme dozvoli. Nema nešto preterano ni posla. Ovo leto nije mnogo drugačije od prethodnog, nama je svako leto isto, toplo nam je. Rashlađujemo se tako što izađemo napolje na promaju, udaljimo se od roštilja i pijemo dosta vode. Nama ove vrućine ne smetaju, navikne se čovek - rekla nam je Milkica Bobljagović (45), iz Fast-fuda „Floki“.

Taksisti koji nađu mesto u hladu smatraju se u svojim krugovima velikim srećnicima, posebno u danima kada vožnji nema mnogo. Ipak, u ovakvim uslovima ni to ne pomaže.

Alo

 

- Mi taksisti moramo da preživljavamo ovu vrućinu kako moramo. Čim ne radimo, gotovo je. Hladni napici su spas u ovim toplim danima, uglavnom je to voda. Peškir je uvek uz mene, a kada nema posla, uvek gledam da se parkiram u hladovini. Pravim pauzu od 14 do 17 časova, tad ima najmanje gužve pa i ja iskoristim priliku. Počeli su godišnji odmori, posla i nema toliko - kaže Mirko Noveski (61).

Pica majstori takođe su na udaru vrućine, jer kada iz pećke izađe talas vreline, ništa ne pomaže.

Alo

 

- Šta da se radi kad se mora, to nam je posao. Srećom, imamo ventilator u objektu pa nam pomaže da se rashladimo, a najvažnija je voda. Svaku priliku kad nema mušterija koristim za pauze - rekla je Slađana Bajčić (65) iz pice „Mašinac“.

Inače, juče je na beogradskom asfaltu izmereno 57 stepeni Celzijusovih, u toku dana ta vrednost se popela na 60 na osunčanom asfaltu, 40 na osunčanoj travi, a u hladu na travi bilo je 35 stepeni. Sve u svemu - uslovi za rad i boravak napolju, ne računajući kupališta i parkove – nehumani su.

Alo

 

Sindikati: Raspodelite radno vreme

Savez samostalnih sindikata Srbije podseća na obavezu poslodavaca koju imaju prema radnicima, kada su temperature na otvorenom više od 36 stepeni Celzijusa.

- Poslodavci mogu da preraspodele radno vreme i nalože radnicima da prave češće pauze, naročito kada je reč o građevinskim radovima. Teške fizičke poslove trebalo bi obavljati ujutru. Tokom dana se rade laganiji poslovi, ali s pauzama. Preporučuje se čak i uzimanje vode na 15-20 minuta, zato što je hidriranje vrlo važno kada ste izloženi suncu i visokoj temperaturi - rekla je savetnica za bezbednost i zdravlje na radu u Savezu samostalnih sindikata Srbije Ružica Grabovac Marković.

Saveti lekara

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje savetuju da se pridržavate sledećih mera:

- ako morate da obavljate fizičke poslove, to činite rano ujutru i uveče

- izbegavajte vežbanje na otvorenom

- nosite laganu odeću svetlih boja, od prirodnih materijala

- šešir je obavezan

- adekvatne naočare sa UV filterima

- rashladite se čestim tuširanjem mlakom vodom

- redovno pijte vodu

- izbegavajte alkohol, gazirane napitke, kofein i šećer

- jedite češće, manje obilne obroke

- proverite sa lekarom uticaj vrućine na terapiju ako je uzimate

- RASHLADITE PROSTOR U KOME BORAVITE, ali ne ispod 24 stepena

- pre ulaska u vozilo otvorite sva vrata i sačekajte da se auto ohladi

- decu i kućne ljubimce ne ostavljajte same u vozilima, čak ni u hladu

 

Komentari (0)

Loading