TRODNEVNI ZAVRŠNI ISPIT Кombinovanim testom danas se završava mala matura
Foto: Alo/Tanjug

Budući srednjoškolci su u prethodna dva dana rešavali testove iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Trodnevni završni ispit je uvertira pred upis u srednje škole. Više od 63.000 učenika završni ispit polaže u 522 škole širom Srbije, umesto u 1.260, koliko je prvobitno bilo planirano. Takva odluka doneta je kako bi se škole lakše držale pod kontrolom, zbog nedavnih čestih dojava o bombama.

Pitanja za završni ispit, kao i svake godine, pripremio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a testovi su štampani na srpskom i jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

SLAVIMO SVETOG TIHONA ČUDOTVORCA Obavezno izgovorite ovu isceljujuću molitvu - Alo.rs

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na pomenutom portalu 1. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će takođe moći da se podnese putem pomenutog portala, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula.

Upis u srednje škole je od 14. do 20. jula.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading