VIŠE VOLI DA ČUVA OVCE NEGO DA RADI U KANCELARIJI Ispovest čobana Bude koga su tri žene ostavile zbog privrženosti životinjama
Printscreen

 A koliko je težak, najbolje govori ispovest muškarca iz Bosne, koji se u životu tri puta razvodio, samo zato što radi kao čobanin.

Na livadama planine Vlašić, u mestu Mudrike, unutar BiH, svoj hleb kao čobanin zarađuje Budo, odnosno, Selvan Melvudin, čija životna priča najbolje ilustruje sa kakvim se životnim izazovima susreću ovi gorštaci iz prirode. Budo je, naime, u kameru Srećka Stipovića, otkrio detalje svog posla, kako živi, koliko voli ovce, ali i kako je to biti čoban.

- Ja sam Selvan Melvudin, zvani Buda. Imam ovde oko 180 ovaca. Muzem, hvala Bogu, muzemo ja i gazda. Gazdom sam zadovoljan, a vala i on samnom. Ove godine biće sir skuplji, ima ga, al biće duplo skuplji. Biće do 20 maraka. Ovaj naš kantun, samo sam ja na ovom platou čoban. Ne bih menjao za posao u firmi, da mi neko da, da radim u firmi, nisam spreman za firmu, ja sam samo za ovaj posao. Znam ovaj posao, radim ga od četvrtog razreda. Zadovoljan sam i sa gazdom i sa platom, i sa gazdinom familijom - otkriva Budo.

Na pitanje zašto danas ima sve manje čobana, kaže da ljudi neće da rade to, već da svi beže u kancelarije, te i da se ne bi menjao ni sa predsednikom BiH.

- Neće ljudi. Šta ja znam. Misle imaju neke druge poslove. Ako si naučio ovaj posao, taj ti je posao. Toliko godina radim, od četvrtog razreda, imao sam svoje ovce pre onog rata, svi znaju to. Ne bih se sa predsednikom menjao, volim ove ovde i eto. Sad kad bi mi kazali "Ajd radi na pumpi ovde", ja ne bih - kaže Budo.

Gazdu hvali, iako mu je plata relativno mala, svega 800 km (oko 400 evra), a nema ni zdravstveno osiguranje. Ipak, ističe da mu gazda uvek izlazi u susret, koliko god novca da mu traži.

- Nema tog posla oko ovaca koji ja ne volim. Ja volim sve oko ovaca. U mesec dana, ukupno idem kući dve noći. Kad bih sad gazdi reko "daj mi 5.000, treba mi gazda. Budo, koliko ti god treba. " Nema na ovom vlašićkom platou takvog gazde - otkriva on on.

Ipak, ovakav način života, doneo mu je tri razvoda, što njega, kako je rekao ne tangira previše, jer više voli ovce i da bude čoban, nego da je ženjen.

- Nisam oženjen. Bio sam tri put oženjen, al sad nisam. Neće ni jedna čobana. Svaka hoće gospodina čoveka, da ima autoa, da ima ono. A ja nemam položeno, ni auta. Kažem gospođi "izvolte" i ona ode. Kad bih biro između žena i ovaca, izabrao bih ovce. Volim ovce, i volim nahraniti, i volim na izložbu. Volim da mi je ovca dobra, da mi je gazda zadovoljan- rekao je on na kraju razgovora sa Srećkom Stipovićem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading