TOKOM BERBE MALINA SRUČIO SE STRAHOVIT GRAD  Maline su u užičkom kraju dotučene, gajbice se pretvorile u led (FOTO)
Foto: RINA

Strahovito olujno nevreme pogodilo užički kraj, a na najjačem udaru našlo se selo Buar.

Tokom poslepodnevnih sati padao je grad veličine oraha koji je opostušio voćnjake u tom selu.

Najviše su stradali malinjaci, gde se već zahuktala berba crvenog zlata.

„Crni oblici nadvili su se nad selom, u daljini su se čule protivgradne rakete. Nadali smo se kiši koja bi natopila žednu zemlju, ali baš tokom branja malina zasuo nas je silovit grad. Sve je oko nas za par mintuta obelelo, gajbice koje smo nabrali bile su pune leda. Pričinjena je velika materijalna šteta, a u nekim malinjacima berba je već završena. Teška je sudbina kad vam svaki zarađeni dinar zavisi od više Božije sile. Osiguranje će isplatiti štetu, ali to je kao infuzija bolesniku. Od zarade nema ništa“, rekao je za RINU meštanin ovog užičkog sela.

Foto: RINA

 

 

Tokom čitavog juna grad pravi ogromne probleme voćarima u Zapadnoj Srbiji. Čačak, Ivanjica, Arilje, Požega, a sada i užički kraj pretrpeli su velike gubitke kad su u pitanju poljoprivredne kulture. Rod maline u pojediniim selima skoro je potpuno desetkovan. Ono što svim poljoprivrednicima  uliva nadu da će ovakvim crnim scenarijima uskoro doći kraj, jeste izgradnja automatske protivgradne stanice u Vlasenici i Višegradu, jer praksa je pokazala da se najopasniji gradonosni oblaci formiraju upravo na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Stanica će biti gotova do septembra meseca i ona će štititi čitavu Zapadnu Srbiju od elementarnih nepogoda, što do sada nismo imali kao privilegiju. To će biti najveća tekovina našeg društva, jer ćemo na taj način da sprečimo eventualne štete koje bi mogle nastati u poljoprivredi. To je projekat čija je realizacija od ključnog značaja, jer mi ranije šta god da je dolazilo iz pravca BiH, nismo mogli da se odbranimo, a sada ćemo moći", izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović tokom nedavne posete Ivanjici.

 

Komentari (0)

Loading