PAKLENO VREME Prema prognozi RHMZ ovog leta nigde ne krećite bez lepeze i kišobrana!
Alo

Izuzetno toplo i kišovito leto je pred nama, sudeći prema dugoročnoj prognozi koju je objavio Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ). Kako je bilo u prvoj polovini juna, tako će se i nastaviti - tropske vrućine smenjivaće se s kišnim periodima, pa iz kuće ne krećite bez lepeze, kape, kišobrana i flašice s vodom.

- Od 1. juna leto je uhvatilo zamah, a dosadašnja srednja vrednost temperature u ovom mesecu je za tri stepena viša od prosečne i otprilike će se tako nastaviti i u julu i avgustu - kaže za Alo! meteorolog Nedeljko Todorović, ističući da nas ovog leta čeka manje dana sa temperaturom višom od 35 stepeni nego prošle godine. Todorović je podsetio da je lane bilo 20 takvih tropskih dana, što je višedecenijski rekord jer je godišnji prosek pet vrelih dana.

Alo

 

- Ovog leta nas čeka između osam i 12 dana sa temperaturom iznad 35 stepeni. Već ove nedelje koja je pred nama očekujemo da ćemo zabeležiti te ekstremne vrednosti - rekao je Todorović, i istakao da je to „hrabro viđenje“, da je takva vremenska prognoza, ali da je to kako će zaista biti pitanje detalja.

Alo

 

- U svakom slučaju, biće toplije od višedecenijskog proseka. Biće i grmljavine, nepogoda, pljuskova, grada, očekuje nas sve ono što je sastavni deo leta, ali će ukupna količina padavina biti manja od proseka, što znači da će se sušni period produžiti. Ako poredimo s prošlom godinom, temperatura će biti za neku decimalu niža, ali nas ipak očekuje toplo leto - kaže Todorović.

RHMZ prognoza vremena za jun, jul i avgust 2022. godine.

JUN 2022: Žarki završetak meseca

Do kraja juna očekuje nas pretežno sunčano i izuzetno toplo vreme, a prema prognozi RHMZ, u sredu i četvrtak biće iznad 35 stepeni. Najniža temperatura biće oko 19 stepeni i ne očekuju se padavine.


RHMZ

JUL 2022: Manje padavina, više sunca

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 18,5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, s vrednostima u proseku višim za oko 1,4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30 stepeni. Mesečna količina padavina tokom jula biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 30 mm.

AVGUST 2022: Toplotni talasi

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, s vrednostima u proseku višim za oko 1,8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31,5 stepeni. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.

Komentari (0)

Loading