CENE DRVA PAPRENE, PONUDA SLABA Prodavci ne pamte da je kupovina ogreva počela ranije
Foto: RINA, privatna arhiva

Vremena su se promenila, umesto u septembru i oktobru, iako je leto tek zvanično počelo, većina građana već sada razmišlja o ogrevu za predstojeću zimu.

Potražnja za drvima svakodnevno raste, a sa njom i cene. Zbog neizvesnosti oko gasa i struje čini se da je najsigurnije na vreme obezbediti ovaj energent.

Dragoslav Ignjatović, upućen u kretanja cene sa drvom za ogrev na Rudniku i u selu Majdan, rekao je za RINU da je trenutna cena oko 7000 dinara za metar kubni, ali da će sigurno rasti.

CENE DRVA PAPRENE, PONUDA SLABA Prodavci ne pamte da je kupovina ogreva počela ranijeFoto: RINA

-Uskoro će se popeti na 8000, šta se može desiti na jesen još niko sa sigurnošću ne zna, ali moje neko predviđanje je da ne bi trebalo da se penje mnogo preko 8000 ili najviše 80 evra. Znamo da je u prestonici do 10.000. Pametni su se osigurali još prošle godine, a ovog leta pripremaju se za onu tamo zimu,- objasnio je Ignjatović, i dodao da je pre 10-ak meseci moglo da se kupi za 5000 dinara kvalitetno drvo, da bi nešto kasnije cena dostigla 50 evra.

Na drugoj strani, njegov komšija Zoran Nikić, kaže da nema pravog drva za ogrev, bukvi, starijeg hrasta, pa dolazi do sečenja trešnji, jasena, bagrema, a to je, po njemu kako kaže šteta.

CENE DRVA PAPRENE, PONUDA SLABA Prodavci ne pamte da je kupovina ogreva počela ranijeFoto: RINA,
 

On dodaje da ne bi bio optimističan kao komšija i da je vrlo moguće da cena drva po metru i na Rudniku stigne do 10.000 dinara.

Dugogodišnji prodavac drva V.Lj. iz Beograda, za Alo kaže da vlada veliko interesovanje, ali da je ponuda mala jer nema radne snage koja bi se bavila sečom.

- Trenutno, cena isečenih drva je 10.000, iscepanih 10.500 dinara. Radi se o hrastu, bukvi i ceru. Oni su najkvalitetniji za ogrev, tako da ja druga i ne nabavljam, -objasnio je naš sagovornik.

On je dodao da drva najčešće dovozi iz Priboja, Kuršumlije i Prokuplja jer ih tu i ma najviše spremnih za prodaju.

Beograđanin, koji je želeo da ostane anoniman u svojoj izjavi za Alo je rekao da svake godine prvu turu drva za sledeću zimu uzima još u maju.

-Pošto je ove godine krenulo ludilo sa cenama morao sam, da sačekam i da vidim kako će se odvijati situacija. Cena kubnog metra  je od 9 do 11.000 za ogrevno drvo, odnosno bukvu, hrast i slična tvrda drva. Pošto mi za zimu treba najmanje 20 kubika, bio sam prinuđen da tražim jevtinija drva, tako da sam našao za 5000 ali brezu i crvenu topolu, koje su meka drva što znači da imaju dosta manju kalorijsku vrednost od bukve ili hrasta, precizirao je on.

CENE DRVA PAPRENE, PONUDA SLABA Prodavci ne pamte da je kupovina ogreva počela ranije

Foto:  privatna arhiva

 

 

Ipak, kako nam je rekao mora da bude zadovoljan s obzirom na to da se očekuje da će cene još rasti.

-Moram da budem zadovoljan i ovim inače komšija koji se greje na pelet jedva je našao dve tone da kupi i to po ceni od 400 evra po toni, a drugi koji se inače greje na struju, već sada čupa kosu jer se plaši na ovom talasu poskupljenja ne skoči cena i tog energenta, zaključio je u svojoj ispovesti za Alo naš sagovornik.

Pre odlaska i u sopstvenu šumu, treba znati da bez  obeležavanja mesta koje radi šumar nema seče.

 

Najskuplji stari hrast

Bukva 6-10.000

Hrast 6500-10.000

Cer 5500-10.000

Breza 5000-5500

Crvena topola 5000-6000

Bagrem 4500 -9000

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading