EXPO 2027 PRILIKA DA SE SRBIJA KAO ZEMLJA VELIKIH MOGUĆNOSTI Čadež: Dajte mladima šansu za budućnost!
Promo

Čadež je na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions - BIE), kao član delegacije Srbije predstavio kandidaturu Beograda za organizaciju EXPO 2027. 

Deca kreiraju sopstvenu budućnost

Moderna Srbija, po rečima predsednika PKS, danas je zemlja talenata, inovativnih i kreativnih ljudi, mladih koji uče jezike budućnosti sa potencijalom da budu lideri i uspešni preduzetnici.

- Ovih dana obeležavamo završetak školovanja druge generacije osnovaca koja je, uz ostale predmete, imala i obavezno programiranje. Zajedno sa onima koji su prošle godine završili osnovnu školu sada i zvanično imamo 120.000 digitalno pismenih mališana koji su, igrajući se u pajtonu, skreču, pajgejmu…. učili programiranje, programirajući tako svoj uspeh i svoju budućnost. Pozivam vas da date šansu ovim mladim ljudima u 2027. da zajedno igraju za preduzetništvo i za budućnost -poručio je predsednik PKS.

Promo

 

Srpske maline i klupe po svetu

Ističe da Srbija ima čime da se pohvali i u drugim istaknutim sektorima.

- Kada u vreme energetske krize sa kojom se svet danas suočava razmišljate o potencijalima proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, iz energije vetra, da li znate da je svaki treći vetrogenerator ugrađen u evropske vetrenjače proizveden  upravo u Srbiji - zapitao je Čadež.

Promo

 

Dodao je i da je u marketima širom sveta svaka treća malina, a u Evropi svaka druga proizvedena i ubrana u srpskim malinjacima. Takođe, u londonskom poslovnom kvartu Canary Wharf pametne, solarne klupe proizvod su pameti srpske startap kompanije „Strawberry energy“.

Predsednik PKS je podsetio i na dve milijarde evra izvoza IKT sektora koji je privukao 600 odsto više investicija nego u 2020. „Naša gejming industrija u stopu prati svetsku industriju i vrlo je poznata. Samo u prošloj godini srpski IT kreativci lansirali su 35 video-igara“, navodi on.

Po mišljenju Čadeža, sve ove prednosti su dovoljan i jak razlog da Srbija igra za budućnost kao organizator Expo 2027.

Igraj za čovečanstvo

Srbija je 7. juna podnela dosije kandidature za organizovanje specijalizovane izložbe pod nazivom „Play for Humanity – Sport and Music for All“ (Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve), sa planiranim datumom održavanja od 15. maja do 15. avgusta 2027. Neizvesnost sa Beogradom u ovoj trci podelila su još četiri kandidata – gradovi Malaga (Španija), Blumington (Minesota, SAD), Puket (Tajland) i San Karlos de Bariloče (Argentina). U junu 2023, po principu jedna zemlјa jedan glas, 170 zemalјa članica BIE tajnim glasanjem izabrati zemlјu domaćina Specijalizovanog Expo 2027/28.

Mi smo tehnološko čvorište

Srbija i Beograd postaju novi evropski tehnološki hub u oblasti mobilnosti, a budućnost evropske automobilske industrije u čijem fokusu su električni automobili, kreira se i kod nas - u R&D centrima evropskih proizvođača koji, osim fabrika, u Srbiji otvaraju i svoje razvojne centre kao što su ZTF, Continental, Brose, oslanjajući se na domaću pamet, lokalne inženjere i IT stručnjake svetskog glasa.

Komentari (0)

Loading