SOFTVER SADA KREIRA ZUBE Najsavremeniji implantološko-istraživački centar u Beogradu!
Foto: Youtube/Printscreen

Kako je planirano, svečanosti će prisustvovati premijerka Ana Brnabić. Budućim stomatolozima na uslovima školovanja mogu pozavideti kolege i sa najpoznatijih univerziteta. Kvalitet nastave, profesora i istraživanja je već prepoznat u svetu, pa je Stomatološki fakultet, u oblasti stomatologije, treći u svetu na prestižnoj Šangajskoj listi.

Prema rečima prof. dr Alekse Markovića, dekana Stomatološkog fakulteta, u najmodernijoj seminarskoj sali studenti i profesori će moći uživo da prate hirurške i ostale intervencije. U okviru centra se nalaze tri studentske vežbaonice sa opremom, koja je poslednja reč tehnike u stomatologiji. Kaže i da će to podići kvalitet nastave i uvesti studente u savremeni trend digitalne stomatologije.

- Fakultet je nabavio tri intraoralna skenera, što praktično znači da se više ne mora uzimati otisak od pacijenata kad se rade zubi i implantati, nego se jednostavno skenira, šalje u tehniku i prave zubi - objašnjava profesor Marković. - Pomoću najsavremenijih softvera, studenti će moći da isplaniraju ceo postupak ugradnje zubnih implantata, što je veliki izazov za njih. U centru se nalaze i dve najmodrenije hirurške sale, sa pratećom opremom. Najnoviji 3D CBCD aparat omogućava vidljivost koštano-zubnih elemenata, uz minimizirane doze zračenja po pacijenta.

Uklanja se deponija kod Subotice - Alo.rs

IZGRAĐENA I POMOĆNA SLUŠAONICA

Stomatološki fakultet je izgradnju centra sa podzemnom garažom počeo polovinom 2017. Nova dvospratnica sa potkrovljem ima 4.900 kvadrata, a osim glavne zgrade izgrađena je i pomoćna slušaonica i urađena kompletna rekonstrukcija velikog amfiteatra. Izgradnju je finansirao fakultet sa 500 miliona dinara, a država je učestvovala sa 150 miliona dinara.

Naš sagovornik ističe da će centar imati 64-slajasni skener, čiju kupovinu je pomogla država. Ovo je drugi ovakav aparat na Stomatološkom fakultetu, što će doprineti povećanju broja pregleda. U novoj klinici je smešteno i šest naučnoistraživačkih laboratorija sa najsavremenijom opremom: Real time PCR uređaj, separator matičnih ćelija, protočni citometar, komore za kulture anaerobnih mikroorganizama, laminar i CO2 inkubatori za gajenje ćelija. To će značajno doprineti daljem razvoju nauke. Fakultet je ove godine izdvojio tri miliona dinara za nabavku materijala za istraživanja, sledeće planira pet.

- Potpuno je renovirano 80 odsto klinika fakulteta - navodi naš sagovornik. - Trenutno se sređuje deo Klinike za ortopediju vilice. Sledeće godine biće renoviran deo Klinike za paradentologiju i Klinike za protetiku. Imaćemo oko 160 novih radnih mesta, a studenti neće imati nijednu staru stolicu na praktičnoj nastavi. Sve klinike, uz renoviranje, dobijaju najsavremenije aparate.

Beogradski gazda razbesneo celu Srbiju ovim oglasom - Alo.rs

Dekan Marković ističe da se otvaranjem centra stiču uslovi za izvođenje teorijske i praktične nastave studijskih programa Fakulteta, najsavremeniju edukaciju doktora stomatologije iz zemlje i inostranstva, realizaciju domaćih i međunarodnih istraživačkih projekata. U okviru centra radiće se najsavremenije terapijske procedure, uz multidisciplinarni pristup rešavanju problema, što će ga činiti jedinstvenim na ovim prostorima. Veoma značajno je i što će u novoj klinici biti zaposleni najkvalitetniji i najtalentovaniji mladi naučnici, a doprineće afirmaciji Srbije i naše stomatološke struke u svetu.

MOGU DA DOĐU SVI GRAĐANI

Cene ugradnje implantata u Centru biće niže nego u privatnim ordinacijama, a mogu doći svi građani.

- Kod nas su i sada cene implantata povoljnije nego kod privatnika, a tako će biti i dalje - ističe profesor Marković. - Mi trenutno radimo implantate na više klinika, a sada će sve biti na jednom mestu. Cena je od 40.000 do 60.000 dinara, u zavisnosti od tehnike koja se radi. Najskuplji je oko 500 evra, a njegova cena u privatnim ordinacijama je 700-800 evra. Imamo, takođe, mnogo programa kliničkih istraživanja gde pacijenti dobijaju sve usluge besplatno.

Klinika će biti centar za edukaciju naših, ali i stručnjaka iz celog sveta. Već u septembru i oktobru, Stomatološki fakultet će biti domaćin kolegama iz celog sveta. Zahvaljujući velikom broju časova praktične nastave i radu sa pacijentima, budući stomatolozi su osposbljeni da, po završetku studija, odmah uđu u ordinaciju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading