SRPSKA NEMAN GRMI NA BOJNOM POLJU Vojska Srbije ima jednu od najboljih samohodnih haubica na svetu, ovo moćno oružje uteruje neprijateljima strah u kosti (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Nora B-52 (Novo ORužje Artiljerije) je samohodna haubica. Nastala je kao savremeno samohodno oruđe namenske industrije Republike Srbije, namenjeno za opštu vatrenu podršku sopstvenih jedinica.

Istorija

Ovo moćno oružje nastalo je usled potrebe za novom pokretnom samohodnom haubicom koja bi zamenila staru. Konstruisana je na osnovu topa-haubice 152 mm M84 NORA-A sa novim kalibrom 155 mm, montiranog na kamion KamAZ-63501 ili FAP-2632 sa pogonom 8x8.

SRPSKA NEMAN GRMI NA BOJNOM POLJU Vojska Srbije ima jednu od najboljih samohodnih haubica na svetu, ovo moćno oružje uteruje neprijateljima strah u kosti (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Preteča ovog sistema  napravljena je u Vojnotehničkom institutu jo 1986. godine. Tada je realizovana revolucionarna ideja da se dalekomenta top-haubica postavi na šasiju terenskog vozila. 

Oruđe poslužuje 5 članova, a za gađanje se koristi dvodelna municija sa promenljivim barutnim punjenjem. Maksimalna daljina gađanja je oko 41 km sa barutnim punjenjem 10 pri početnoj brzini od 925 m/s.

Karakteristike

Visoke karakteristike borbene vrednosti ovog oruđa omogućuju da se sa relativno malim brojem ovakvih sredstava značajno podigne ukupna vatrena moć artiljerije.

Jedna od najvažnijih odlika modernih samohodnih haubica, pa i sistema "Nora" B-52 je i tzv. „mrežno centralizovano ratovanje“ engl. network centric warfare. Taj koncept se zasniva na potpunom informatičkom mrežnom povezivanju svih delova vodova na bojištu koji obično kombinuju sva tri vida oružanih snaga: kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice i rečne mornarice.

Takođe, umreženi su svi raspoloživi senzori izviđačkih jedinica, jedinica u neposrednom kontaktu sa neprijateljem, kao i jedinica za vatrenu i logističku podršku. Time je stvorena jedinstvena virtualna slika bojišta koja značajno povećava ono što se u zapadnoj vojnoj praksi naziva u slobodnom prevodu „uvidom u borbenu situaciju“ engl. situation awareness.

Razvoj

"Nora" važi za jednu od najboljih haubica na svetu. Jedna je od retkih gde se gađanje može izvesti napred i pozadi, dok svetska haubica može pucati samo napred. 

Ova napredna haubica poseduje kopletnu oklopnu zaštitu za posadu, oruđe i borbeni komplet municije protiv pešadijskog naoružanja i šrapnela, a povećana je i otpornost platforme na nagazne mine. 

Važno je napomenuti da je na ovoj haubici povećan stepen zaštite rezervoara za gorivo i skladišta za municiju. što su dve kritične tačke svakog oklopnog vozila, uključujući i tenkove. 

Dejstvovala u odbrani Kosova i Metohije 

Legendarni srpski novinar i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, tokom svog boravka na teritoriji Kosova i Metohije 1999. godine, zabeležio je dejstvovanje tadašnje top-haubice "Nora". 

Modernizacija i Vojska Srbije

Aktivna proizvodnja "Nore" počela je 2006. godine, s velikim uspehom i entuzijazmom oficira Vojske Srbije, nakon višegodišnjeg razvoja i testiranja.

U aktivnim brigadama KoV (Kopnena vojska) Srbije kopletna artiljerija je samohodna, što Srbiju čini prvom u regionu po broju samohodnih haubica.

"Nora" je uvedena u naoružanje i opremu Vojske Srbije 2019. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading