OD 1. SEPTEMBRA NEMA VIŠE LISTE ČEKANJA U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA Slavko Gak ima fantastične vesti za roditelje!
Printscreen

Prema zvaničnim podacima beogradski vrtići raspolažu sa 13.955 mesta, a podneto je više od 17.806 prijava,  što znači da je stiglo oko 4000 žalbi. Slavko Gak objasnio je da je poslednjih godina postignut veliki napredak kada su u pitanju kapaciteti u predškolskim ustanovama. 

- Najbitnije da se kaže da je grad uradio veliki posao u poslednjih pet godina, od kada smo doneli odluku da sarađujemo sa privatnim vrtićima, da širimo kapacitete, od 2012. godine  popeli smo se na 80.000 dece u predđkoloskom obrazovanju što je dobar rezultat, obuhvata 75 odsto te dece. Kada uzmete da imamo 4.500 žalbi koje su rodtelji podneli, dobro da su to uradili jer se svake godine oko 40 odsto tih žalbi reši.  Beograd ima zakonske mogućnosti, tamo gde nam je dolaznost bila manja, u toku godine da se te grupe u odnosu na normativ koji nam zakon propisuje uvećaju za 20 odsto, mi  nastavljamo saradnju sa privatnim vrtićima. Treća najvažnija stvar je da je grad pokrenuo izgradnju 25 državnih predškolskih ustanova- rekao je Gak i dodao. 

- Očekujemo da grad Beograd od 1. septembra bude bez liste čekanja, to je svakako moguće, cifre to govore - objasnio je on i dodao.

- Mi smo 20 milijardi dinara od 2015. godine, isplatili na subvenciju za boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama.

Na pitanje da li bi bilo isplativije da se izgrade nove predškolske ustanove nego da se subvencioniše boravak u privatnim vrtićima on je odgovorio.

- Siniša Mali je bio  prvi gradnočalenik koji je dao pozitvan impuls obrazovanju, prepoznao je koliko je obrazovanje bitno. 2012 mi smo zatekli budžet od 80 miliona dinara koji se odvajao za obrazovanje, a danas on iznosi preko 200 miliona - rekao je Slavko Gak. 

- U tom momentu nismo bili stabilni finansijski, nisu nam parcele bile čiste, pravno i imovinski, ali čim smo se stabilizovali finansijski, mi smo i taj projekat pokrenuli. Trenutno je u projektovanju 25 lokacija, za 25 državnih vrtića.Otvorilo se preko 400 privatnih vrtića, pokrenuli smo domino efekat u privredi, tu se zaposlio ogroman broj ljudi, to su velike stvari, bitne za grad Beograd - rekao je on i odgovorio na pitanje kada roditelji mogu da očekuju da dobiju odbijenice.

Od 6. juna imaju pravo u predškolskim ustanovama da podnesu zahtev za odbijenicu.

- Roditelji sami biraju privatnu predškolsku ustanovu, mi nismo u saradnji sa privatnim predškolskim ustanovama već sa roditeljima, mi tu subvenciju uplaćujemo roditeljima, a oni biraju - objasnio je. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading