Da li znate gde se nalazi najstariji muzej u Vojvodini? (VIDEO)
Foto: Printscreen/Video

U opštini  Bela Crkva  osnovan je 1877. godine muzej što ga čini najstarijom muzejskom institucijom na teritoriji današnje Vojvodine. U zbirkama se baštini oko 2000 predmeta koji su kategorisani kao kulturno dobro.

Stalna muzejska postavka je smeštena na spratnom delu objekta sa osnovnom temom istorije grada Bele Crkve i njenim značajem u okruženju. Postavka oslikava vremenski period boravka stanovništva na prostoru Bele Crkve od neolita do Drugog svetskog rata, sa posebnim akcentom na period Banatske vojne granice i pitanjem ruske emigracije u Beloj Crkvi. Kroz stalnu postavku posetioci se upoznaju sa istorijom grada, ali i duhom života u Beloj Crkvi.

Postavka prikazuje kompleksnost belocrkvanskog prostora kroz prizmu multietničnosti i multikulturalnosti grada čiji koreni sežu od 14. veka. Uloga muzeja je pre svega očuvanje kulturnog nasleđa, a stalna postavka je lice identiteta grada, zasnovanog na istorijskim činjenicama u reprezentativnom ambijentu zgrade s početka 19. veka. Muzej je za posetioce otvoren od ponedeljka do petka od 8 do 21 čas, kao i subotom od 18 do 21 čas.

Prosle godine je Opština uložila stredstva u obnovu Muzeja. 

“Kompletno je adaptiran prostor stalne muzejske postavke. Na adaptaciju se dugo godina čekalo i sada smo konačno dobili adekvatan izlagački prostor. I to je samo početak. Ponosni smo na našu zbirku.  Izložbena delatnost,  je bitan činilac u razvoju muzeja i radu sa publikom. Stoga je ideja vodilja programskih aktivnosti usmerena na izlaganje vrhunskih ostvarenja i savremenih umetnika.” ističe

Igor Vokoun direktor muzeja u Beloj Crkvi.

Samo staro jezgro Bele Crkve, sa zaštićenim građevinama, donosi  razne priče, isprepletanih sudbina raznih naroda, kroz istoriju, koji su živeli i žive na njenoj teritoriji ostavljajući snažne pečate  u kulturnom i duhovnom identitetu ovog malog južnobanatskog mesta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading