DECI POSLUŽILI SMRDLJIVU KAJGANU? Nastavlja se crni niz zaražavanja dece salmonelom na rekreativnoj nastavi i ekskurzijama širom Srbije
Foto: privatna arhiva

Užasni niz zaražavanja po život opasnom salmonelom na rekreativnoj nastavi i ekskurziji počeo je 26. maja i nastavio se i ovih dana, kad se čak 25 od 75 predškolaca PU „Boško Buha“ Palilula otrovalo, kako se sumnja, tokom boravka na Divčibarama.

Većina mališana imala je visoku temperaturu, krvavu dijareju i povraćali su, a četvoro je zbog ozbiljne kliničke slike zadržano na bolničkom lečenju u Institutu za majku i dete.

Dođeš zdrav, odeš bolestan

- Zbog ozbiljne kliničke slike troje mališana je upućeno na dalje lečenje u Institut za majku i dete - rekao je za Alo! dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ Palilula, gde su roditelji prvo doveli svoju decu koja su se na prve simptome požalila tokom vikenda, na povratku sa trodnevne rekreativne nastave na Divčibarama.

Potvrdu ove uznemirujuće vesti Alo! je dobio i od nadležnih iz PU „Boško Buha“.

- Simptomi su počeli tri dana po povratku, a kod četvoro od 25 dece je potvrđena salmonela i oni su hospitalizovani. Za ostale čekamo rezultate. Deca su boravila u Odmaralištu „Stevan Filipović“ na Divčibarama, organizator putovanja je Centar dečjih letovališta i oporavilišta Beograd - rekli su za Alo! u PU „Boško Buha“ Palilula.

DECI POSLUŽILI SMRDLJIVU KAJGANU? Nastavlja se crni niz zaražavanja dece salmonelom na rekreativnoj nastavi i ekskurzijama širom Srbije

Foto: privatna arhiva

 

Iz Centra za dečja letovališta i oporavilišta za Alo! su, između ostalog, izjavili da je i njima u interesu da se ustanovi istina a „eventualni krivci adekvatno sankcionišu“. U saopštenju koje je dostavljeno našoj redakciji a potpisala ga je Snežana Jakovljević Čkojić, upravnica Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda - poslovna jedinica „Stevan Filipović“ na Divčibarama, objašnjeno je da se „svakodnevno ostavlja kontrolni uzorak pripremljenih obroka i čuva se 48 sati i u svakom trenutku moguće je ustanoviti ispravnost hrane“.

Nismo služili kolače, ni sladoled

- Oduvek se trudimo da deca tokom boravka kod nas budu zdrava i zbog toga nismo služili kremaste kolače, sladoled ili slične, potencijalno lako kvarljive poslastice - navedeno je u saopštenju Centra dečjih letovališta.

Deca su, kako su prethodno za medije rekli njihovi roditelji, za doručak imala „čudnu kajganu“, odnosno jelo im je nekako „drugačije mirisalo“.

DECI POSLUŽILI SMRDLJIVU KAJGANU? Nastavlja se crni niz zaražavanja dece salmonelom na rekreativnoj nastavi i ekskurzijama širom Srbije

Foto: privatna arhiva

 

U međuvremenu je i zvanično potvrđeno da je uzrok stomačnih tegoba kod 76 učenika nižih razreda Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ iz Aleksandrovca, koji su tokom vikenda, nakon ekskurzije u Nišu i Niškoj Banji pregledani i zbrinuti u Domu zdravlja, a o čemu je Alo! pisao, definitivno bakterija salmonela. Kako je za naše novine rekao direktor škole Miljan Arsić, sva deca su jela princes krofne, „neka i po dve“. A prvo u crnom nizu trovanja dece desilo se 26. maja, kad je čak 137 učenika OŠ „Jovan Miodragović“ iz Beograda dobilo stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji. Kako su roditelji tada rekli za Alo!, deca su im ispričala da su jela zelene ćevape.

Čekamo rezultate

Kako su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd za Alo! potvrdili, u stolicama sva tri hospitalizovana deteta je u različitim laboratorijama izolovana bakterija salmonela.

Pitajte vaspitače šta su deca jela

Dr Biljana Rajković, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje iz Valjeva koji je izvršio inspekciju objekta „Stevan Filipović“, rekla je za Alo! da će kompletnu sliku šta se desilo na Divčibarama imati tek za nekoliko dana.

- Predškolci su mali i njihovi opisi hrane tipa „čudna kajgana“ nisu merodavni za ozbiljnu analizu. Ja bih pitala vaspitače šta su deca jela - rekla je doktorka Rajković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (12)

Loading
I nama se desio horor

17.06.2022 07:41

I deca iz OŠ "Banović Strahinja" otrovana su salmonelom. To su potvrdili rezultati koji su rodetilji uzeli svojoj decu posto su nocu isli po njih u odmaraliste Stevan Filipovic na Divcibarama. Dvoje dece je u bolnici, jako puno dece ima temperaturu preko 40, a ima i onih koji imaju krv u stolici. Decu su boravila od 9-16. juna 2022. godine. Jedan decak je vracen drugi dan sa rekretivne zbog pogresno procenjenog zdravstvenog stanja lekara Vere i upravnika Snežane iz odmaralista. Roditeljima je receno da dete ima potres mozga te da moze doci do izliva krvi u mozak. Roditelji su dosli u sred noci po dete a da do toga trenutka dete nije upuceno u obliznju bolnicu u Valjevu ili makar po misljenje drugog lekara. Sa takvom dijagnazom i dete je na putu do Beograda moglo zavrsiti tragicno. Strasno. Treba ih zatvoriti zauvek!!!!!

pozitivni utisci

17.06.2022 12:34

@I nama se desio horor - Koliko sam ja videla, kada sam bila u odmaralištu na Divčibarama, uvek je bilo čisto, sređeno, nisam imala nikakve zamerke

Drugacije iskustvo

17.06.2022 12:03

Moje dete je zimus provelo vreme na Divcibarama, Vratilo se prepuno utisaka i lepih dozivljaja. Tesko mi je poverovati u ovu pricu!

Lana

17.06.2022 12:40

Sramotno i optužujuće . Inspekcija za kvalitet hrane bi u ovim slučajevima trebala da smeni glavnog kuvara i njihov menadžment .

Jovana

18.06.2022 08:00

@Lana - @Lana Tačno. Oni su morali da znaju koliko im hrana stoji, gde i u kakvim uslovima. Morali su da vide ili po mirisu osete da li je hrana ispravna. U tom slučaju morali su da odbiju da posluže takvu hranu i da obaveste upravnika. Svi u tom lancu imaju deo svoje krivice, počev od predškolske ustanove pa do dobavljača hrane.

Utisak sa putovanja

17.06.2022 12:58

Baš oko praznika boravio sam sa decom na Divčibarama, u odmaralištu Stevan Filipović. Iskustvo o kom klinci i danas pričaju je odlično, valjda i zbog toga što je dečije odmaralište pa je njima dodatno prilagođeno. Posvećenost osoblja, što se hrane tiče bez zamerke, higijena na visokom nivou, redovno održavanje, zaista lepo iskustvo. Za svaku preporuku.

Dejan

17.06.2022 14:39

Kuvari nemaju higijenski minimum, nema HACCP-a, a obavezan je, nema kontrole, nema inspekcije. Za to je odgovoran direktor a ne kuvari jer su oni i tako neuki i pojma nemaju o propremi sigurne hrane.

Marijana B.

17.06.2022 16:13

Obe moje ćerke su po dva puta već bile u tom objektu na Dibvčibarama i vratile se žive i zdrave, kako su i otišle. Nisu mi kukale niti se žalile ni na šta, a nije da nisu razmažene. Iskreno, čudi me sve ovo što sam pročitala, baš ceo smo zbunjeni suprug i ja. Svakako, istina treba da se utvrdi

Bibic Zeljka

17.06.2022 17:38

Ma to treba najstroze kazniti zatvoriti te objekte a njih zatvoriti sve od reda i nebi se vise desavalo sramota nemam reci uzas

Maja Predragovic

17.06.2022 18:53

Istina je,sa nama u bolnici je lezao decak koji je dobio salmonelu na Divcibarima,strasno koliko se dete namucilo,simptomi su uzasni..sve ih treba zatvoriti

beogradski

18.06.2022 06:15

OS Branko Ćopić - ekskurzija za osmake Kopaonik, cena 17.500 za dva noćenja, hotel blagi užas, hrana očajna jad i beda (deca se sve vreme hranila na trafici smokijem i čipsom) ... KO OVO DOZVOLJAVA?

Mim

21.06.2022 21:12

Užasno!! A ovam mi trube na sva usta kako je virsla ne zdrava , pasteta... A cim deca odu na ekskurziju ili rekreativno prvo im se seevira upravo. Zasto??