Vesić:Počeli pripremni radovi na izgradnji toplodalekovoda (FOTO)
Foto: Alo.rs

Na sastanku su prisustvovali direktor Beogradskih elektrana Rade Basta, predstavnici kompanije Milenijum tim (Millennium team) i Pauer konstrakšen korporejšen Čajna (Power Construction Corporation of China) koja će izvoditi radove na projektu.

Vesić je naveo da je izrada projekta za dobijanje građevinske dozvole u toku, te da je reč o veoma važnom projektu za Beograd, koji će omogućiti povećanje energetske bezbednosti i pouzdanosti sistema daljinskog grejanja, kao i nižu cenu toplotne energije za građane i privredu.

- Povezivanjem TENT-a sa daljinskim grejanjem u Beogradu, smanjiće se potrošnja i kupovina gasa za trećinu, što je veoma značajno s obzirom na cenu gasa i nestabilnost na globalnom tržištu zbog sukoba na području Ukrajine i činjenicu da je 97 odsto toplana u gradu na gas - rekao je Vesić nakon sastanka.

Na infopultu u Domu omladine pomoć za 646 Ukrajinaca - Alo.rs

Zamenik gradonačelnika je objasnio da je TE Nikola Tesla A udaljena svega 29 km od toplane na Novom Beogradu a pošto nije bilo priključaka za grejanje Beograda toplotnom energijom, nije mogla da se koristi pregrejana para dobijena u proizvodnji struje za potrebe daljinskog grejanja.

Naveo je da će se taj problem rešiti realizacijom ovog projekta, koji predvida i rekonstrukciju TENT-a, izgradnju toplovoda i modernizaciju toplane na Novom Beogradu, te da će se obezbediti energetska stabilnost i pouzdano snabdevanje.

Vesić je dodao da je zbog ubrzanog razvoja grada neophodno što pre obezbediti nove izvore toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja i da je velika šteta što se na realizaciju ovog projekta čekalo decenijama.

Kako je rekao, projekat obuhvata rekonstrukciju blokova i izgradnju izmenjivačke stanice u termoelektrani Nikola Tesla A i izgradnju toplovoda dužine 29 kilometara.

- Toplotna energija će se iz TENT-a transportovati do toplane Novi Beograd, a predvideni kapacitet toplovoda od 600 MW obezbediće toplotnu energiju za više od 50% potrošaca u Beogradu. Pored toga, dodatnih 200 MW će se odvajati za potrebe grejanja u Obrenovcu - rekao je Vesić.

Predstavnik kompanije Power Construction Corporation of China Jang Bo rekao je da su u toku pripremni radovi na raščišćavanju terena i organizaciji gradilišta za prvu fazu projekta, a da kompletan projekat obuhvata izgradnju sedam deonica trase toplovoda i četiri pumpne stanice.

Pešačka zona u centru prestonice projektovana je još osamdesetih godina - Alo.rs

- Prosečna starost toplotnih izvora, toplotnih podstanica i distributivne toplotne mreže je preko 25 godina. Revitalizacija i modernizacija ovih sistema, kroz obnavljanje opreme toplotnih izvora, zamenu dotrajalih elemenata u okviru distributivnih mreža, kao i unapredenje opreme toplotnih podstanica predstavlja jedan od glavnih prioriteta ovog projekta - rekao je Jang Bo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading