OGLASIO SE METEOROLOG ĐORĐE ĐURIĆ Pljuskovi, grmljavina, ciklon narednih dana, evo kada nam se vraća lepo vreme (FOTO)
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Stabilizacija vremena sledeće sedmice

Nakon jučerašnjeg sunčanog i pravog letnjeg dana, uz temperature oko 30°C, noć iza nas već je donela jače pljuskove sa grmljavinom zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, Podrinju, Mačvi i Sremu, a ponegde je bilo i jačih grmljavinskih oluja. Ovog jutra i prepodneva kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom ima širom severnih i zapadnih predela Srbije, naročito na području Vojvodine, Mačve, Podrinja, Kolubarskog okruga, Pešteraske visoravni, delova Šumadije, Pomoravlja i Braničevskog okruga. U ostalim predelima i dalje je suvo, na jugoistoku sunčano. U košavskom području duva pojačan jugoistočni vetar.

 

 

I u nastavku dana širom Srbije biće promenljivo oblačno, toplo, veoma sparno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom i obilnijim padavinama, naročito posle podne i uveče. Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C.

Tokom četvrtka i petka preko Srbije premeštaće se ciklon, pa će širom zemlje i dalje biti promenljivo oblačno i veoma nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom i obilnijim padavinama, naročito posle podne i uveče. Kao u tokom srede i u četvrtak i u petak padavine neće biti ravnomerno raspoređene i njihova količina značajno će se menjati od mesta do mesta, tako da na jednoj lokaciji mogu pasti veoma obilne količine, a nedaleko svega par kapi. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području pojačan. U toku večeri vetar u skretanju na istočni i severoistoični. Maksimalna temperatura biće slična današnjoj, uglavnom od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C. Zbog povećane vlažnosti vazduha i niskog vazdušnog pritiska, očekuje se veoma sparno, pa će i biometerološka situacija biti veoma nepovoljna.

U petak i u subotu centar ciklona nalaziće se iznad Grčke, pa će se nad našim područjem uspostaviti severno i severozapadno strujanje. U svim predelima Srbije u petak i u subotu očekuje se umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a očekuju se i obilnije padavine. Severozapadni vetar biće u pojačanju i u subotu će biti jak. Maksimalna temperatura biće od 21°C na jugu do 29°C na severu Srbije, u Beogradu od 25 do 27°C.

U nedelju će na severu Srbije biti suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim predelima će zbog uticaja ciklona sa jugoistoka i iz oblasti Crnog i Egejskog mora, ali i zbog prisustva ciklona na visini, biti promenljivo oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, a maksimalna temperatura biće od 22°C na jugu do 26°C na severu Srbije, u Beogradu do 25°C.

U ponedeljak će ojačati termički greben na visini sa jugozapada i uslediiće će priliv toplije vazdušne mase, a očekuje se i postepena stabilizacija vremena. U ponedeljak u većem delu Srbije biće pretežno sunčano, dok se nešto više oblaka očekuje na jugu i na istoku i u tim predelima sredinom dana i posle podne biće lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Od utorka sunčano i toplije, a maksimalna temperatura sredinom sledeće sedmice biće oko 30°C.

Dakle, narednih dana očekuje nas veoma nestabilno vreme sa čestim padavinama. U većini predela palo bi od 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, na nekim lokacijama i preko 60-70 mm, a padavine će naročito značaiti poljoprivrednim i ratarskim kulturama i to naročito u predelima koji su se u prethodnom periodu odlikovali sušnim periodom. Zbog očekivanih grmljavinskih oluja i nepogoda, treba biti oprezan na otvorenom, ali i u saobraćaju. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperture za ovo doba godine od 23-24 do 27-28°C, vidimo da će one u narednom periodu biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, ali zbog povećane vlažnosti vazduha biće izražen osećaj sparine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading