EVROPSKA UNIJA KROV USPEHA EVROPE, ALI NAŠA POZICIJA MORA BITI UVAŽENA Vučević prisustvovao na konferenciji “Evropska unija kao strateški izbor – iskustva Srbije i Rumunije"
Printscreen

– Objasnio sam koliko je teška pozicija Srbije, a složićete se da joj nikad nije bilo lako, počev od pitanja granica – početkom ’90-ih imali smo princip da su granice SFRJ promenljive, a granice republika članica nepromenljive. Onda smo ’98, ’99. čuli princip da su granice jedne republike promenljive – i to je Srbija.

Onda smo čuli princip gde su granice onog što neko zove Republika Kosovo isto tako nepromenljive, da ne postoji mogućnost dogovora oko teritorije Kosova i Metohije. Zatim je usledio princip da BiH treba da se centralizuje a Srbija decentralizuje. I veoma je teška pozicija Srbije u svim ovim raznim i različitim principima.

VUČEVIĆ: Otvoreni Balkan treba da očuva mir u regionu, politika koju vodi predsednik Vučić je ispravna i jedina moguća

Zato sam istakao da nama treba ravnopravniji položaj. Teško je i da ne povežemo pitanje sankcija Rusiji i sutra možda nekoj drugoj članici Saveta bezbednosti sa pitanjem Kosova i Metohije.

Govoreći u ime svoje zemlje, objasnio sam da smo mi jasno osudili sve što se dešava u Ukrajini i podvukli da priznajemo teritorijalni integritet Ukrajine. Ali pitam se šta je sa našim teritorijalnim integritetom? Neko je otvorio Pandorinu kutiju ’98. i ’99, pa 2008, ali pošto je u maloj Srbiji na vetrovitom Balkanu, onda će to brzo biti zatvoreno.

Evropska unija je najveći čuvar mira u Evropi od Drugog svetskog rata, to je njen najveći uspeh, ako izuzmemo i kulturu, ekonomske benefite. Mi nedvosmisleno stremimo ka njoj jer je ona krov uspeha Evrope, ali naša pozicija mora biti uvažena – istakao je Vučević.

Komentari (0)

Loading