"MNOGO JE STUBOVA METOHIJSKIH NA KOJIMA NEBO STOJI, ALI JEDAN JE DEČANSKI" Princ Filip sa porodicom u Visokim Dečanima (FOTO)
Foto: privatna arhiva

"Mnogo je stubova metohijskih na kojima nebo stoji ali jedan je Dečanski" poručio je princ Filip na svom tviter nalogu ističući da oseća ”pokornost i ponos prema ovom drevnom mestu” ali i obavezu da nastavi put svojih predaka koji su u Dečanima ostavili neizbrisiv trag.

”Moj pradeda, Viteški Kralj Aleksandar I je zapalio zavetne sveće Kneginje Milice, 500 godina pošto su napravljene, namenjene osvetniku Kosova, a ja sam danas prvi Karađorđević posle njega (iz glavne nasledne linije) koji je u molitvi okupio svoju porodicu kraj njegovog trona” poručio je princ Filip.

On je podsetio da je njegov sin princ Stefan prvi Karađorđević koji nosi ime svih kraljeva iz dinastije Nemanjić.

”Osećaj koji nas obuzima okružene pažnjom i ljubavlju igumana oca Save i dečanskog bratstva, uz onaj koji manastir izaziva u nama, zauvek nas je vezao u osećanju poštovanja, vere i dužnosti” zaključio je naslednik trona Karađorđevića.

Iguman Manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava (Janjić) u manastirskom saopštenju objavio je da se prinčevski par upisao u knjigu utisaka manastira uz stihove Kralja Nikole Petrovića, kojeg je princ Filip potomak: "Onamo, onamo za brda ona kazuju da je zeleni gaj pod kim se dižu Dečani sveti: molitva u njih prisvaja raj"

 

 

On je naveo da su princ Filip i princeza Danica poklonili biblioteci manastira Visoki Dečani kopiju dokumenta, kojim je doskorašnji nasledni princ Petar ustupio nasledno pravo svom mlađem bratu, sada princu-nasledniku Filipu.

Iguman Sava objavio je da su se Karađorđevići upoznali sa životom manastira, manastirskom ekonomijom, i da je više posetilaca manastira poželelo da se slika sa članovima kraljevske porodice.

”Poseta manastiru Visoki Dečani princa Filipa, princeze Danice i princa Stefana predstavlja veliku čast i ukrepljenje jer je kraljevska porodica Karađorđevića istorijski vezana za ovaj manastir i uživa veliko poštovanje među našim narodom” zaključeno je u saopštenju Manastira Visoki Dečani objavljenom na društvenim mrežama.

 

 

Podsetimo, princ-naslednik Filip sa svojom porodicom, suprugom Danicom i sinom princom Stefanom proveo je 6 dana na Kosovu i Metohiji. Ovo je njihova druga poseta južnoj srpskoj pokrajini u poslednjih godinu dana, a ovoga puta posetili su Gračanicu, Crkvu Svetog Nikole u Prištini, Gazimestan, Prizren, Manastir Svetih Arhangela, Sredačku Župu, Goraždevac i manastir Visoke Dečane. Oni su u Gračanici otvorili ovogodišnje Vidovdanske svečanosti koje su počele otvaranjem izložbe slika Milana Cileta Marinkovića, oca Princeze Danice, koji je dobitnik nagrade "Longin" za životno delo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading