NEZAPAMĆENI VANDALIZAM U VRANJU Oskrnavljeni ikonostas i 20 ikona u Hramu Svete Trojice
Foto: Printscreen

U Hramu Svete Trojice u samom centru grada dogodio se nezapamćeni vandalizam. Za sada nepoznate osobe uništile su ikonostas i dvadeset ikona, potvrđeno je "Novostima" u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetaca. U Tužilaštvu kažu da je slučaj prijavljen u petak u večernjim satima.

Starčevo: U stravičnom udesu automobila i motocikla poginula jedna osoba - Alo.rs

Naloženo je uzimanje video snimaka i traga se za NN licem.

Eparhija Vranjska se ovim povodom još uvek nije oglašavala.

Podaci na sajtu Eparhije Vranjske kažu da je slikarski deo posla na ikonostasu Crkvena opština poverila Dimitru Krsteviču - poznatijem kao Dičo Zograf, čuvenom i najdarovitijem ikonopiscu tog vremena, koji je oslikao ikonostas 1860. godine.

Na ikonostasu Saborne crkve u Vranju naslikao je prestone i praznične ikone, likove apostola i celivajuće ikone, dok su freske u soklu, carske dveri i Krst Hristovog Raspeća oslikali drugi ikonopisci.

Potpunu valorizaciju vrednosti ikonostasa i ikona Saborne crkve u Vranju uradili su konzervatori Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, prilikom čišćenja i konzervacije ikonostasa i ikona hrama, 2001. Godine.

Zbog toga tužilaštvo slučaj radi po službenoj dužnosti jer je ikonostas pod zaštitom države.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading