novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedna korisnica Tvitera doživela je šok kada je napravila računicu po kojoj spremačica za mesec dana zaradi mnogo više od prosečne plate u Srbiji. Ona je objasnila da spremačice traže 6 evra po satu, što za 8 sati rada 22 dana u mesecu iznosi više od 1.000 evra. 

"Ljudi, je li vama normalno da za sat vremena posla kućna pomocnica traži 6 evra? Dakle, računica je jasna - 48 evra dnevno × 22 radna dana, ispade plata preko 1000 evra?!?! Ma daj, nemojte me zaje*avat...", napisala je ona. 

Mnogi su zaključili da spremačica u kući nije nešto što svako može sebi da priušti, kao i da ako joj ne odgovara cena, uvek može sama sve da počisti. 

"Normalno je minimum 10€. Ako ti skupo, ti lepo metlu u ruke", bio je jedan od komentara. 

"10€/sat? Kao nuklearni fizičari da su. A i ljudi su brate debili, mrzi ih da usisaju i oribaju kupatilo... haos...", Nije skupo. Svi hoce da imaju platu 3000e, a da plaćaju druge 300e. Ne ide tako", "U Srbiji? Sat je danas od 450-600 dinara (600 ako nosi svoju hemiju). I ne, nije skupo, nego ostali premalo zarađuju", glasili su neki od komentara. 

Pojedini su zaključili da spremačice ne rade 8 sati dnevno 22 dana nego po potrebi, kao i da one u velikom broju slučajeva rade sve, od peglanja veša, kuvanja ručka, odlaska u nabavku, čuvanja deca, što bi trebalo adevkvatno i da se naplati. 

"Normalno je. Možda malo jača cena, ali normalno. Ne radi ona svaki dan po 8h, niti takvu osobu uzimaš da ti radi mesec dana po kući. One rade peglanje veša, kuvanje ručka, čišćenje prašine, usisavanje, ... I to završe za par sati i idu dalje. Nju zoveš jednom nedeljno par sati", 

"Koliko je meni poznato, ne rade one 8 sati dnevno 22 dana nego po potrebi, nemaju toliko posla, ukoliko i ne kuvaju, decu čuvaju i rade bukvakno sve od nabavke, peglanja do kuvanja i čišćenja, a ako to sve rade četvoročlanoj porodici, onda je i malo...realno", glasili su komentari u odbranu spremačica.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading