CRNI OBLACI I DALJE PRETE Voćari ponovo sa strepnjom gledaju u nebo, načinjena šteta već je ogromna   (FOTO)
Rina

 Dan nakon što je nezapamćeni grad opustošio pojedina ariljska sela, meštani su izašli u svoje zasade i maline čija berba treba da počne za manje od mesec dana, sada skupljaju po zemlji.

Nevreme je, po ko zna koji put deo roda obralo pre njih. Još uvek se ne zna kolike su tačno štete, ali u zavisnosti od položaja zasada kreću se od 30 pa čak i do 90 odsto.

CRNI OBLACI I DALJE PRETE Voćari ponovo sa strepnjom gledaju u nebo, načinjena šteta već je ogromna   (FOTO)

Rina

 

 

"Tamo gde je grad pao i dotakao voćku od nje više ništa nema, a diskutabilan je i rod za sledeću godinu. Najveća šteta je pričinjena na malinama, ali desetkovano je i ostalo voće. Plašimo se i novih vremesnkih nepogoda. Nakon što je grad juče protutnjao kroz selo, i danas se usred bela namračilo i "namunjilo" i samo čekamo da li će opet da padne. Stariji meštani kažu da pošto je ovako krupan grad pao u vreme mladine (mladog meseca) prema narodnom verovanju kaže se da će čitav naredni mesec biti jakih i gradonosnih padavina. Ostaje nam da gledamo u nebo i da strepimo", kaže domaćin Srećko Gavrilović iz sela Bogojevići.

Nevreme koje ne pamte ni najstariji meštani ovih ariljskih sela osim ogromne štete na poljoprivrednim usevima, oštetilo je i putnu infrastrukturu.

"Imamo dosta oštećenih putnih pravaca koji povezuju sela zahvaćena gradom, to su Stupčevići, Bogojevići, Vigošte, Latvica i Radobuđa. Mi ćemo sopstvenim sredstvima i bez uvođenja vanredne situacije pokušati da saniramo nastalu štetu i omogućimo prohodnost i normalno funkcionisanje meštana. Naravno ostaje nam da pratimo situaciju i ukoliko ponovo dođe do sličnog vremenea bićemo prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju", kazao je za RINU, predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Ova opština nije jedina u Zlatiborskom okrugu kojoj je nevreme donelo velike probleme, polovinom maja oluja je zahvatila okolinu Priboja kada je uništilo oko 50 seoskih putnih pravaca koji se još uvek saniraju, stoga je i dalje na snazi vanredna situacija uvedena 18. maja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading