OPREZNO NA LETOVANJE Pre polaska na put proverite da niste na poternici kako vam ne bi propao odmor: Sa granice vraćaju i zbog kazne za parking
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ako ste mislili da se poternice raspisuju samo za teške kriminalce, lopove i druge prestupnike, varate se. Ako imate bilo kakvu kaznu - za nepropisno parkiranje, ako vas je uhvatilo „oko sokolovo“, niste platili zbog isteka dokumenata... granična policija će vam reći stop, a vaše putovanje će se završiti pre nego što je i počelo.

I dok će mnogi reći da nema šanse da im se tako nešto desi, jedan stariji Beograđanin se opekao. On je krenuo na dugoočekivano letovanje u Grčku, ali ga je na granici sačekalo ružno iznenađenje.

- Stop! Ne možete da izađete iz zemlje, na poternici ste - rečeno mu je prvo, pa tek onda objašnjeno i da je razlog to što se nije odazvao pozivu suda zbog saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao.

Foto: Printscreen

 

Zato učite na tuđim greškama, pa pre polaska na putovanje obavezno proverite da li se nalazite na poternici. Procedura je jednostavna – sve neplaćene kazne građani mogu proveriti uvidom u Registar neplaćenih novčanih kazni.

Takođe, pre puta mogu izvaditi i uverenje kojim dokazuju da se protiv njih ne vodi krivični postupak niti istraga pred osnovnim, višim sudovima i javnim tužilaštvima, posebnim odeljenjima za organizovani kriminal, Odeljenjem za ratne zločine i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije.

Potvrda košta 190 dinara, a možete da je poručite i preko portala e-uprava.

Foto: Tanjug/Uprava Carina

 

Spisak prekršaja zbog kojih možete da budete na poternici je dugačak. Kod saobraćajnih prekršaja, ako ste platili sa zakašnjenjem od jednog dana, na primer, računaće se kao da niste platili kaznu i opet ćete biti zaustavljeni.

- Bilo koja neplaćena novčana kazna može biti osnov za izdavanje poternice. Dakle, nebitno je o kojoj vrsti prekršaja se radi niti o kom iznosu je reč - objašnjava predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 

Sve piše na poleđini

Ako saobraćajna policija, Komunalna milicija ili „Parking servis” ne mogu lično da uruče prekršajni nalog prekršiocu, onda kazna stiže na kućnu adresu. U tom slučaju oni odštampaju nalog sa sve fotografijama prekršaja i šalju ga u kovertama preko pošte na kućnu adresu. Na poleđini su sve informacije o postupanju jasno naznačene, kao i posledice koje proizilaze iz neplaćanja kazne.

Nakon 15 dana od uručenja naloga, lično ili u poštanskom sandučetu, on se vodi kao uručen i od tada teče rok od osam dana za plaćanje polovine kazne ili za podnošenje zahteva za sudsko odlučivanje.

Zabrana i ako ste u postupku

Osim za neplaćene kazne, građani mogu biti onemogućeni da napuste Srbiju ukoliko se protiv njih vodi prekršajni postupak, pa je sudija izdao opštu naredbu za dovođenje.

Frka na aerodromu

Prošlog leta je granična policija na aerodromu uhvatila putnika zbog poternice, a da on u tom trenutku nije ni znao da ima neki prekršaj. Odmah su ga odveli u stanicu policije jer je imao neplaćenu novčanu kaznu od svega 5.000 dinara izrečenu prekršajnim nalogom. Odmah ju je platio, a na osnovu uplate je povučen nalog dat policiji.

 

 

Komentari (0)

Loading