MOŽEMO DA ODAHNEMO SZO ne očekuje da će majmunske boginje prerasti u pandemiju
Shutterstock

Ona je, međutim, priznala da još uvek ima mnogo nepoznanica, uključujući pitanje kako se bolest tačno širi i da li obustavljanje masovne imunizacije protiv malih boginja pre nekoliko decenija možda ubrzava prenošenje.

Na današnjoj javnoj sednici SZO, Luisova je rekla da je kljucno naglasiti da je velika većina slučajeva koja je otkrivena u desetinama zemalja širom sveta kod homoseksualaca i biseksualaca, zbog čega bi rizične grupe stanovništva trebalo da preduzmu mere predostrožnosti, prenosi AP.

- Veoma je važno ovo opisati jer se čini da se radi o većem broju načina prenošenja bolesti od kojih su neki bili nedovoljno prepoznati u prošlosti- rekla je Luisova.

Ipak, ona je upozorila da je svako u potencijalnom riziku od bolesti, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Drugi stručnjaci su istakli da je možda slučajno što je bolest prvi put otkrivena kod gej i biseksualnih muškaraca, rekavši da bi se brzo mogla preliti na druge grupe ako se ne obuzda.

INFEKTOLOG TATJANA ROGANOVIĆ O MAJMUNSKIM BOGINJAMA


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je ranije da majmunske boginje trenutno predstavljaju "umereni rizik" za javno zdravlje na globalnom nivou.

- Rizik po javno zdravlje bi mogao da postane veći ukoliko virus iskoristi priliku da se ustali kao ljudski patogen i proširi se na visokorizične grupe, a to su mala deca i osobe sa oslabljenim imunitetom- poručili su iz SZO, preneo je ranije Rojters.

Do 26. maja, potvrđeno je 257 slučajeva majmunskih boginja, a sumnja se na još 120 u 23 zemlje sveta koje nisu endemske za virus, navela je SZO.

U ovom talasu širenja majmunskih boginja zasad nijedan oboleli nije preminuo.
 

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading