OVDE SE PRAVE NAJBOLJI REZANCI U BANATU Pogledajte kako su domaćice oduvale konkurenciju (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo.rs

Negovanje porodičnih nedeljnih  ručkova, kada cela porodica sedne za sto, i uživa u hrani i lepim razgovorima, zadržalo se u Južnom Banatu. Ručak na simboličan način predstavlja kraj jedne nedelje i početak naredne. Na trpezi tog dana je obavezna supa a šta bi bila supa bez rezanaca i to domaćih ručno pravljenih po starinskoj recepturi.

OVDE SE PRAVE NAJBOLJI REZANCI U BANATU Pogledajte kako su domaćice oduvale konkurenciju (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo.rs

 

Plato ispred mesne zajednice u Kačarevu bio je pun znatiželjnika. Takmičilo se pet udruženja. A pobedu je odnelo udruženje žena “Dolovčanke” koje su po oceni žirija napravile najtanje i najkvalitetnije rezance.

Nije bilo lako ni takmičarkama ali ni žiriju. Pred žirijem su bile iskusne domaćice a s druge strane žiri strog koji itekako zna da oceni kvalitet domaće kuhinje.

OVDE SE PRAVE NAJBOLJI REZANCI U BANATU Pogledajte kako su domaćice oduvale konkurenciju (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo.rs

 

Julka Spaskovski ima 85 godina, ako vas pozove da budete kod nje gost na ručku smatrajte se privilegovanim. Žiri ne bi bio žiri da među njegovim članovima nije bilo i predstavnice  udruženja “Vidovdan” iz Crepaje, poznatom po “Crepajačkom rezancu”, a da sloga kuću gradi u ovom slučaju uzdiže etno ponudu sela primer je da je treći član žiria bio iz kluba “ Slaninijada” , manifestacije koja okuplja nekoliko hiljada posetilaca dnevno za vreme njenog održavanja.

“Etno dan” u organizaciji Udruženja “”Etno kutak 2015 Kačarevo” održao se po sedmi put. 

Tradicionalni program upriličen je na platou ispred Mesne zajednice Kačarevo, a na štandovima su svoje proizvode i aktivnosti predstavila udruženja iz Pančeva i okoline.

Manifestaciju je otvorila Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu, svojim prisustvom podržala i Ivana Rosić predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada. Zora Čubrić, predsednica Udruženja „Etno kutak” pozvala je na narednu manifestaciju čuvenu “Pihtijadu” koja se održava u januaru ali i niz drugih dogadaja koje će ovo udruženje u narednom periodu organizovati. Kada su u pitanju “Etno dani” takmičarski deo će svaki put biti drugačiji.

Poziv je upućen da se za takmičenja idući put prijave i muškarci. Domaća banatska kuhinja kako kažu ne poznaje barijere.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading