Ekskluzivno: Alo! razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije (2): Žrtvovao sve krave zbog seksa (VIDEO)
Foto: Stock Photo

Vlaška magija je proglašena najjačom na svetu a o kakvim je obredima reč, ekipa Alo! je proverila u selu Debeli Lug, u opštini Majdanpek.

Brojne priče o obredima, današnjim ljudima nepojmljivim, u ovim krajevima Homolja se i dalje praktikuju. I to najčešće u pećinama i kod prerasti, u vreme punog ili mladog meseca, uoči velikih hrišćanskih praznika, posebno uoči Đurđevdana.

U potrazi za mestima na kojima se i danas dešavaju čudne stvari i gde nije preporučljivo krenuti sam ili noću, naleteli smo i na krdo krava. Srećom, vodič  Rade Stojković Misirac na vreme nas je upozorio da se, ako ih sretnemo, mudro sklonimo u stranu.

Ekskluzivno: Alo! razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije (2): Žrtvovao sve krave zbog seksa (VIDEO)

Foto: Stock Photo

 

- Ljudi ovde mogu da se bave samo rudarstvom. Počeli su pre 2.000 godina, još u vreme Rimljana i do 19. veka ovde se vadilo gvožđe. Poslednjih nekoliko stotina godina iskopava se bakar - objašnjavao je Rade, pokazujući nam kartu istočne Srbije i predela u kojima većinski žive Vlasi.

Sve za potenciju

- Ovde su samo brda, planine, šume i ne uspeva nijedna ratarska kultura. Mnogi koji su gajili ovce, svinje i goveda pustili su ih u šumu i tamo lutaju 365 dana. Na određenim mestima ostavljaju im crnu kamenu so, stoka dođe da je liže i to je to. Ako vidite kravu, ona je poludivlja, tako da je bolje da se sklonite. Znam porodicu Temišvanović koja ima stotinak krava, a ne muzu, ne jedu govedinu, to je stari zavet, od oca - ispričao nam je Rade bukvalno pola sata pre nego što je ratoborni bik pošao na nas.

Detalje ovog čudnog zaveta otkrio nam je dok smo se probijali kroz šiblje, trudeći se da izbegnemo koprive, šiblje i da se ne strmeknemo u Crnu reku koja je na desetak mesta presecala stazu.

Ekskluzivno: Alo! razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije (2): Žrtvovao sve krave zbog seksa (VIDEO)

Foto: Stock Photo

 

- Otac je bio veliki švaler, bogami sad ima 70 i nešto, i dalje je aktivan u toj vrsti romantike. Kad je bio mlad i u punoj snazi najeo se govedine i otišao je kod jedne družbenice. I ne samo što nije ništa uradio, nego ga je njen muž uhvatio na delu, pa je morao da iskače kroz prozor. Propisno se izudarao, a kad je došao kući, za sve je okrivio meso. Zavetovao se da više ni on ni njegovi ukućani neće jeste goveđe meso. Ima tri odrasla sina i unuke i, stvarno, niko od njih ne jede govedinu. Krave je pustio u planinu - naveo je Rade, i dodao da deda nikad više nije imao problema s potencijom.

S obzirom na činjenicu da su Vlasi sve došljake pobeđivali seksom, ne čudi što je to sfera života koju prate mnoge legende i običaji. Pritom, neverstvima su sklone i žene, kao i u svim drugim sredinama, ali ovde se one od ljubomornih muževa brane magijskim ritualom.

- Kad neka dama ima ljubavnika, ona mužu krijući sipa malo vode kojim su kupali mrtvaca i nema šanse da on provali da mu je neverna - objasnio nam je Rade.

Ekskluzivno: Alo! razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije (2): Žrtvovao sve krave zbog seksa (VIDEO)

Foto: Stock Photo

 

Ali do mrtvačke vode, kako je ovde zovu, nije jednostavno doći. Znajući da se ona i tkivo (limfna tečnost) mrtve osobe koriste za bacanje ljubavnih čini, rodbina stražari pored pokrova. Ipak, najveštije vračare uspevaju da se dokopaju „osnovnog sredstva za rad“ često, kako smo čuli u selu, tako što krišom zabodu špenadlu u leš. Dešava se, rekli su nam, i da najupornije među njima danima opsedaju mrtvačnice, i to ne samo u Kučevu, Majdanpeku, Boru i Zaječaru, gde Vlasi žive, već i u Beogradu, kako bi se dokopale flašice mrtvačke vode koju plaćaju stotinak evra.

Rade nas je pripremao za posetu pećini Krišor gde su do 1953. godine dovodili decu i putem seksa ih uvodili u svet odraslih, odnosno gde je celo selo pod maskama orgijalo, često ne vodeći računa o incestu, kad se niotkuda pojavila živopisna starica. Kad je čula da smo novinari iz Beograda i da nas zanima vlaška magija, odmahnula je rukom i htela je da ode. Nekako smo je ubedili da nam otkrije bar neku ljubavnu bajalicu i pristala je pod uslovom da joj ne navodimo ime. Dozvolila je da je slikamo, ali da joj se ne vidi lice.  

Čini za ljubav

- Kad neki momak ne primećuje devojku, a ona se zaljubi u njega, neke babe mogu da joj pomognu - počela je priču i krenula ka obližnjoj livadi.

Ekskluzivno: Alo! razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije (2): Žrtvovao sve krave zbog seksa (VIDEO)

Foto: Stock Photo

 

- Taman da naberem matičnjaka, sad mu je vreme - objasnila je i ponudila nam da pomirišemo limunsku travu, kako još zovu matičnjak.

Prema njenim rečima, mnogi ljubavni obredi se rade uoči Đurđevdana.

- Mora da prvi zalogaj za večeru, da niko ne vidi, izvadi iz usta i zamota ga u travu dinjicu, pa da to momku stavi u cipele. I mora da kazuje: „Zalogaj prvi, bićeš mi prvi, hleba ne jeo, vode ne pio dok se sa mnom ne budeš oženio.“

Drugi, ništa manje efikasan obred je, ako je verovati ovoj starici prodornih očiju, da devojka ostavi spavaćicu na košnicu sa pčelama da tamo prenoći. Ako smo dobro razumeli, u tom slučaju će on celog života zujati oko nje, kao što pčela zuji oko cveta.

Koliko ove čini pomažu, teško je reći, ali starica nam je rekla da su bajalice sanjale njihove čukunbabe i da im je svaku šapnula vrhovna boginja Muma Paduri.

- Najbolje kad devojka zamoli neku babu da joj pomogne pomoću meda. Baba ide u šumu u praskozorje, kad se danje svetlo probija posle najtamnije noći do potoka. Obavezno mora da mu priđe iz pravca istoka ka zapadu, sa teglom meda u rukama. Uzima struk bosiljka i prska teglu vodom iz potoka, pa izgovara bajalicu. Ne znam, sine, koju, zaboravila sam. E, posle tim medom devojka treba da namaže momku usta i ruke, kako bi se on zalepio za nju - ispričala nam je baka i otišla u nepoznatom pravcu.

Ekskluzivno: Alo! razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije (2): Žrtvovao sve krave zbog seksa (VIDEO)

Foto: Stock Photo

 

Crveni konac i krilo od šišmišak

Naša sagovornica koja je insistirala da ostane anonimna „da se unuci ne ljute što je pričala o vradžbinama“ otkrila nam je još nekoliko detalja.

- Kad vidite crveni konac na ulici, obavezno ga preskočite. Ne dirajte ni katanac, ako ga nađete, pogotovu ako je zaključan, to je neka zaključala muža da ne švrlja okolo. A moja baba je meni pričala da najbolje uspeva kad onog koga voliš pogledaš kroz krio slepog miša - otkrila nam je baka tajne rituale zavođenja na vlaški način.

Dušanov zakonik zabranjivao Srbima da se žene Vlajnama

- U Dušanovom zakoniku na dva mesta se pominje da je Srbima zabranjeno da se venčavaju Vlajnama i da će svakom ko bude u vezi ili u braku s njom biti zabranjeno da ide u ratne pohode. Jer, vrlo brzo muškarci su gubili volju da ratuju. Da je tako, videlo se i devedesetih godina, niko s ovih prostora nije učestvovao u tom ratu - naveo je Rade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading