NEPRIJATNO IZNENAĐENJE Sve koji su unapred uplatili letovanje čeka doplata za avio-karte
EPA/ANDY RAIN

Prema njegovim rečima, agencije jednostavno nisu imale izbora nego da uvedu doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima.

Seničić je objasnio da se cene čarter letova ugovaraju početkom godine u odnosu na cenu goriva, ali da je zbog rata u Ukrajini cena goriva drastično skočila.

- Ta poskupljenja ne možemo porediti sa komercijalnim gorivima koji se prodaju na benzinskim pumpama. Cena goriva za avione je za 100 odsto viša i agencije jednostavno nemaju dovoljno marže da mogu da preuzmu kompletan trošak na svoju štetu - istakao je Seničić.

Dodao je da će se to odnositi i na aranžmane koji će se tek prodavati, jer cene goriva i dalje rastu. Direktor YUTA kaže i da se visina doplate avio-karte kreće od 30 evra za destinacije u Grčkoj, dok je za Tursku, Španiju i Italiju cena 40 evra, a za Egipat - 50 evra.

Senicić kaže da je bilo problema na početku sezone zato što su informaciju o doplati dobijali neposredno pred put, a to je dovodilo u neprijatnu situaciju i agenciju i putnike, dok se sada bar mesec dana pre leta zna koliko ćemo doplaćivati - ukoliko dođe do dodatnih promena.

NEPRIJATNO IZNENAĐENJE Sve koji su unapred uplatili letovanje čeka doplata za avio-karte

EPA/ANDY RAIN

 

Dodaje da svi koji žele da otkažu svoje aranžmane, mogu to da urade, ali po opštim uslovima putovanja, s obzirom da u ugovorima postoji klauzula da će u slučaju drastičnog povećanja cena goriva biti doplate.

Što se tiče cena autobuskog prevoza, Seničić ističe da je ona značajno manja od avionskog prevoza, pa će i cene doplate za autobuski prevoz biti značajno manje.

- Doplate se kreću od 10-15 evra u odnosu na ono što je bilo lani. Prosečna cena karte za Grčku bila je 50-55 evra, a sada možemo očekivati da bude 60-65 evra. To su cene koje će, nadam se, ostati tokom cele sezone, jer imamo donekle kontrolisanu cenu goriva - poručuje direktor YUTA.

SPREMATE SE ZA LETOVANJE Ovo je detaljna lista uslova za odlazak na sve vaše omiljene destinacije - Alo.rs

Od troškova koji bi mogli neprijatno iznenaditi turiste ove godine, Seničić izdvaja još vanpansionsku potrošnju zbog inflacije, koja je prisutna u svim zemljama Evrope. Govoreći o cenama smeštaja, kaže da su one ostale iste za sve zakupe koje agencije imaju pod ugovorima.

To se, naglašava, odnosi na kompletni apartmanski deo smeštaja u Grčkoj, u kome boravi najveći broj naših turista i koji je ostao na nivou cena od prošle godine, sa pomeranjima do 5%.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Evropejac

28.05.2022 16:55

To samo u Srbiji postoji - uvode doplate da sebi ne umanje profit. Nikad nisam cuo da se vrsi doplata avio karata bilo gde u svetu zbog cene goriva ili bilo kog drugog razloga ukoliko je karta vec kupljena. Umotavaju u celofan razloge doplate, a pravi razlog je kao sto sam vec gore naveo -ne zele da sebi umanje profit. Fuj.