Poseta Gorana Vesića Beogradskoj nadbiskupiji povodom izrade mozaika na katedrali
Foto: beograd.rs

– Doneo sam divne vesti u nadbuskupiju iz Grada Beograda. Naš grad će finansirati postavljanje velikih mozaika u katedralnoj crkvi u Hadži Milentijevoj ulici. Mozaik će raditi Marko Rupnik, jedan od najboljih svetskih umetnika. Mozaik će biti postavljen većim delom na zvonik, pa će tako biti vidljiv svim Beograđankama i Beograđanima i znatno će ukrasiti zidove i fasadu na katedrali – izjavio je Vesić.

Goran Vesić poklonio svoju drugu knjigu Biblioteci grada Beograda (FOTO)

Prema njegovim rečima, mozaik će predstavljati pobedu hrišćanske vojske u turskoj opsadi Beograda 1456. godine čime je odbranjena Evropa. U čast beogradske pobede papa Кalist uveo je da u svim rimokatoličkim crkvama zvona zvone tačno u podne što je običaj koji se očuvao do danas.

– Grad Beograd podržava rad svih zvaničnih verskih konfesija i poštuje verska osećanja svih svojih građanki i građana. Srećni smo jer je Beograd otvoren, multinacionalni i multikonfesionalni grad u kome su svi koji Beograd doživaljavaju kao svoj grad, a Srbiju kao svoju zemlju dobrodošli. Mozaik na katedralnoj crkvi učiniće Beograd bogatijim – rekao je Vesić i dodao da se raduje početku radova na izradi mozaika uz blagoslov nadbiskupa beogradskog i metropolita Stanislava Hočevara već u septembru.

Komentari (0)

Loading