Alo! razotkrio strogo čuvane tajne Istočne Srbije (1): Pećine kriju jezive obrede vlaške magije (VIDEO)
Foto: Stock Photo

Vođena idejom da se o vlaškoj magiji ne bi tek tako i toliko pričalo da nešto ipak ne postoji, ekipa Alo! je potražila odgovore na mestu gde je sve i počelo - u selu Debeli Lug, u opštini Majdanpek.

Da smo na dobrom tragu, bilo je jasno već posle najave da ćemo obići lokacije na kojima se i danas izvode magijski rituali. Jedan od njih je slaganje kamene kule u reci kako bi udavače umilostivile vrhovnu boginju da im nađe muža. Saznali smo zašto žene muževima sipaju u kafu vodu kojom je kupan mrtvac, a devojke momcima u vino kap menstrualne krvi, kao i zbog čega su proročice u bunilu sebi kidale kosu i odeću. Otkrili smo običaj, jedan od retkih, vezan za muškarce koji su odlazili u rat. Morali su goli zadnjicom da uberu lešnik, izvade jezgro, naliju olovo i to nose kao amajliju. Ipak, najjeziviji su čuvena Crna svadba i strindžanje - inicijacija dece u svet odraslih putem seksa, što se pretvaralo u incestno orgijanje.   

Odsečena glava lutke u krošnji drveta

Na početku staze koja je vodila do lokacije gde se i danas izvode magijski rituali, visila je tabla sa natpisom „Zabranjeno za strance!“.

- Okačena je još u vreme socijalizma. Verovatno je lokalce bilo blam od obreda koje su izvodili ovde - objasnio nam je vodič, Rade Stojković Misirac, ali nije imao objašnjenje za glavu lutke koja je virila iz obližnje krošnje drveta.

To je bio tek početak nesvakidašnje turneje duge 24 kilometra nepristupačnim terenom, delom kroz prašumu Felješanu, a najave da se tu kriju jezive tajne dizale su nam adrenalin (pomalo i kosu na glavi). 

- Vlahe niko nikad nije porobio, a nisu nikakvi ratnici. Došljake su asimilirali pomoću dva kulta, jedan je kult seksa, drugi kult mrtvih - naveo je Rade i poveo nas do mesta koja su ovom narodu značila u prošlosti i na kojima i danas izvodi magijske obrede.

- Vlasi su ortodoksni hrišćani, ali imaju puno paganskih običaja. Hrišćanstvo su primili da ne bi bili ugnjetavani od strane osvajača. Naravno, Srbi to nisu bili, ali su došli posle Vlaha i bili su jači u vojnom pogledu - pričao je naš vodič dok smo se probijali kroz gustu šumu, jednu od mnogih, moleći boga da ne nagazimo na zmiju.

Majka šuma štiti žene od zmija

- Vrhovno božanstvo kod Vlaha je Muma padri, odnosno, Majka šuma, koja nije apsolutno dobra kao što je to za nas Hrist. Bliže je budističkom shvatanju religije, istovremeno dobra i zla, baš kao i svako od nas. Moglo bi se reći da je to priroda, mada je u vlaškom verovanju ženska osoba i prevashodno o njima i vodi računa. Ona je zaštitnica žena, tako da ne treba da se plašite ničega, pogotovu ne zmija - rekao je Rade i odagnao naš najveći strah.

- Prašuma Felješana je balkanskog tipa, u njoj su bukve stare i po nekoliko stotina godina. Prvi izvor je na kilometar i po - upućivao nas je Rade u materiju, dok su se okolo čuli cvrkut ptica i poneki čudan šum. Ili nam se to samo činilo...

Alo! razotkrio strogo čuvane tajne Istočne Srbije (1): Pećine kriju jezive obrede vlaške magije (VIDEO)

Foto: Agencija Mirno more

 

Zidanje kule u reci

- Vlasi nemaju materijalnog nasleđa, nisu gradili zamkove, tvrđave, crkve. Priroda je njihovo stanište i ujedno njihovo svetilište. Jedno od mesta na kojima su neudate devojke tražile nadu je ispred nas. Zove se Danilovo vrelo i bilo je sjajno za magijski obred koji su praktikovale i još ga praktikuju devojke u ranim tridesetim koje se nisu udale. Iz obližnje pećine je izvirala reka. Voda je tekla veoma polako, čak i kad padnu velike kiše, protok je bio dvadesetak litara u sekundi - otkrivao je Rade dok smo mi stajali u suvom rečnom koritu, jer su meštani minirali pećinu i skrenuli vodu u cevi, kako bi je koristili u selu.  

- Magijski obred se sastoji u tome što devojke dođu na ovo mesto i u samom rečnom toku naslažu jedan na drugi 12 kamenova. Takva kula, uslovno rečeno, morala je da ostane cela 12 meseci. Ako je voda ne bi odnela, devojke su se udavale. Otkad je ova reka presušila, idu na drugu, koja takođe izvire iz pećine i prerasta jer ta dva mesta u vlaškoj mitologiji predstavljaju prelazak iz ovog u onoj svet. U slučaju da reka nadođe i pomeri ili sruši kamenje, ostajale su neudate - istakao je vodič, i dodao da su njegove dve školske drugarice izvele ovaj ritual i zaista se udale.  

- Devojka mora da dođe sama i ni za živu glavu nikome ne sme da otkrije gde ide tog dana, inače sve pada u vodu. Ako kula opstane 365 dana, ona dobija dozvolu od Mume padri da se uda. Možemo ovo vezati za placebo, ali zaista je teško da kamenje opstane cele godine u reci. Zato su i birale ovakva mirna mesta, gde voda konstantno u istoj količini teče. Sada za ovaj obred koriste mesto Valja prerast. I to nije tajna. Pritom, niko od lokalaca ne dira to kamenje, zato što znaju o čemu je reč i zato što niko ne želi da sruši nečiju nadu - rekao je Rade i poveo nas do Gaura ursule, odnosno Medveđe rupe.

 

Padanje u trans

- Svaki prerast je prolazak iz ovog u onaj drugi svet. Jednom godišnje žene koje su se nadale da će moći da proriču budućnost dolazile su na ovo mesto u društvu muzičara. Neophodne su bile tri violine koje su svirale tri jednolična tona unedogled, odnosno dok jedna od njih ne padne u trans. Nekad bi to bila ista žena od prošle godine, nekad ne. Ona je dobijala takvu neljudsku snagu da bi, ako je ne drže bukvalno prikovanu za zemlju, bežala u šumu i danima lutala njom u bunilu. Kidala je kosu i odeću sa sebe. Zato su i izabrali ovu rupu iz koje je teško pobeći - objašnjavao nam je Rade dok je vezivao uže za drvo kako bismo se spustili otprilike tri metra do veće zaravni gde se i danas održavaju isti rituali.

- Tek kad bi se malo smirile, postavljali su im pitanja i to samo dva, i isključivo u vezi sa budućnošću. Prošlost je bila zabranjena tema. Ako bi neko prekršio pravilo i proveravao šta je nekad bilo, selo bi ga ignorisalo narednih meseci. (Nastavak sutra)

Čarobne gljive

Jedna od najhalucinogenijih biljaka u Evropi raste upravo na ovom području i u okolini Rajkove pećine, dva kilometra od Majdanpeka. Reč je o Psilocybe serbica gljivi koja izaziva vrlo blage halucinacije. Neki tvrde da su ove žene jele te pečurke i da su zato padale u trans, ali takvih je veoma malo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ilija

30.05.2022 09:11

Vodič se nalupetao za medalju. Šta su sve spremni da kažu za šaku para