ČEKA NAS VREMENSKI ROLERKOSTER Stigla najnovija dugoročna prognoza Đorđa Đurića
Alo/ Ilustracija

Danas tropski dan, temperatura do 34°C, a pred kraj dana i tokom večeri ponegde se očekuju i grmljavinske oluje. Za vikend jače zahlađenje vremena sa padavinama. Tokom prvih dana juna sunčano i toplo

Jutro u Srbiji osvanulo je prijatno toplo, uz minimalne temperature od 12 do 18°C. Pred nama je sunčan i veoma topao dan, a maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 33°C. Veoma toplo vreme biće posledica strujanja veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana, jer će se na visini nalaziti izražen visinski greben. Sredinom dana i posle podne očekuje se jači razvoj oblačnosti i to uglavnom u jugoistočnim, i u brdsko-planinskim predelima istočne Srbije i biće uslova za pljuskove sa grmljavinom. Pred kraj dana i tokom večeri jači razvoj oblačnosti očekuje se na području Vojvodine, tako da će i u tim predelima biti jačih grmljavinskih pljuskova, a ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima. Ovaj sistem premeštaće se tokom večeri i noći sve do jutra preko Vojvodine dalje na istok prema Rumuniji.

U četvrtak na jugu i istoku Srbije tokom jutra biće vedro, a u ostalim predelima oblačnije, na severu još ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Tokom dana u svim predelima biće sunčano i toplo, ali malo prijatnije nego tokom prethodnog dana, jer će tokom četvrtka duvati severozapadni vetar. Stabilno vreme biće posledica uticaja anticiklona i vidokog vazdušnog pritiska. Tokom dana u svim predelima biće pretežno sunčano, a pred kraj dana uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom biće na jugozapadu Srbije. Jutarnja temperatura biće od 12 do 18°C, a maksimalna dnevna od 25 do 30°C, u Beogradu do 27°C. Dakle, četvrtak će biti prijatnije za oko 5 stepeni u odnosu na sredu.
U petak sunčano i veoma toplo, samo se u Vojvodini očekuje nešto više oblačnosti. Sredinom dana u jugozapadni, a posle podne i pred kraj dana i širom južne i zapadne Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i očekuju se pljuskovi sa grmljavinom. Vetar će biti veoma slab. Maksimalna temperatura biće od 28 do 32°C, u Beogradu do 30°C. Vazdušni pritisak tokom dana biće u osetnijem padu i to će biti predznak promene vremena.
U petak tokom večeri na severozapdu Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i to će biti uvod u jače pogoršanje vremena koje nas očekuje tokom vikenda.
U subotu ujutro u većem delu Srbije suvo, na jugu i jugoistoku i vedro. Hladni front, koji će već tokom jutra Vojvodini i severnim predelima Srbije doneti jače zahlađenje i naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, tokom dana širiće se prema ostalim predelima Srbije. Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnijim pljuskovima. Hladni front usloviće prodor osetno svežije vazdušne mase sa severa, ali i prolazno jak, na udare i veoma jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 18°C na severozapadu do 28°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 20°C. Po prodoru hladnog fronta, kratko će se sa severozapada ojačati anticklon i doći će do porasta vazdušnog pritiska.
U nedelju umereno do pretežno oblačno i veoma sveže sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a više padavina očekuje se krajem dana i tokom noći, naročito na jugu i na istoku Srbije. Maksimalna temperatura biće od 14°C na severu do 20°C na jugu Srbije, u Beogradu do 17°C. Zbog uticaja visinskog ciklona, vazdušni pritisak biće u padu.
Uticaj visinskog ciklona biće najviše izražen u ponedeljak. On će se tokom nedelje nalaziti nad južnim predelima Italije, a potom će se preko južnog dela Jadrana u ponedeljak premeštati preko južnih i centralnih predela Balkanskog poluostrva, dok se u prizemlju on očekuje nad Srbijom i našim područjem. Usled ovakve sinoptičke situacije, u ponedeljak će u Srbiji biti promenljivo oblačno i veoma nestabilno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Zbog svežije vazdušne mase sa severa, biće i dalje relativno sveže. Maksimalna temperatura biće od 17 do 21°C, u Beogradu do 19°C.
Već od utorka se očekuje postepena, a od srede i potpuna stabilizacija vremena. Sve do srede iako toplije u odnosu na nedelju i ponedeljak, biće toplije, ali i dalje sveže, uz temperature oko 20 ak stepeni. Od srede pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska biće suvo, stabvilno i sunčano, a u drugoj polovini sledeće sedmice pod uticajem visinskog grebena sa jugozapada i osetno toplije. Maksimalna temperatura biće u porastu, pa će prema vikendu temperatura biti oko, ponedge i preko 30°C.
Normalna srednja maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbije je od 22 do 26°C. Vidimo da su današnje temperature za oko 8 stepeni više od proseka. Od sutra do subote se očekuje manji pad temperatura, ali će one i dalje biti za 3 do 5 stepeni više od proseka. U subotu sledi jači prodor osetno hladnije vazdušne mase, pa se u nedelju očekuju temperature za oko 8 stepeni niže od proseka. Hladnije od proseka i to za 5 do 7 stepeni biće i početkom sledeće sedmice, a potom od sredine sedmice temperature u porastu i u drugoj polovini sledeće sedmice biće i iznad prosečnih vrednosti.
Kada su padavine u pitanju, u narednom periodu biće češčih pljuskova sa grmljavinom, a konkretnije padavine očekuju se tokom vikenda i u ponedeljak, što bi koliko-toliko ublažilo dosadašnji veoma sušni deo meseca i poboljšalo situaciju kada su poljoprivredne i ratarske kulture u pitanju. Početak juna doneće stabilnije, sunčanije i suvo vreme.
 

Komentari (0)

Loading