VERUJE SE DA JE OVAJ BOR MAGIČAN I DA DONOSI SREĆU U LJUBAVI Evo kako doći do njega i šta je potrebno uradi (FOTO)
Foto: Shutterstock

Kažu, kada bi mogao da govori, ovaj prelepi bor ispripovedao bi priča za pet ljubavnih romana o onima koji su pronašli sreću ispod njegove krošnje. Od davnina su ljudi dolazili do ovog drveta verujući da ima neku moć. Njegov čudan oblik koji podseća na dva zagrljena stabla, kao da potvrđuje da je ljubav najveća sila na svetu.

Pored toga, mnogi veruju da molitve izrečene pokraj ovog drveta vraćaju harmoniju u porodicu i mire zavađene ljude.

Legenda kaže da su nekada davno na padinama Divčibara svoja stada napasali dvoje mladih Živojin i Božana. Svakodnevno su se sretali, pa je između njih ubrzo buknula ljubav. Jednog dana Živojin je zaprosio Božanu, koja je odmah htela da se uda, ali se silno plašila šta će joj reći roditelji.

Kod kuće je imala tri starije sestre koje su već odavno bile spremne za udaju i znala je da će se roditelji protiviti ako to učini pre njih. I zaista, Božanin otac usprotivio se ovom braku ne samo zbog sestara već i zbog toga što je Živojin bio siromašan, a za svoju mezimicu želio je bolju priliku.

 

 

Međutim, nije mogao da gleda kako mu ćerka vene od tuge, pa ipak pristade da im da blagoslov. U noći pred venčanje Božana je sanjala kako joj nepoznati glas govori da svima priča da se na proplanku gde su se zavoleli ona i Živojin nalazi bor - "drvo ljubavi" koje će dok je sveta i veka pomagati ljudima da nađu sreću.

Kada se probudila, setila se sna ali je mislila da je sve to pogrešno shvatila jer joj je bilo teško da poveruje da su ona i njen dragi zaslužni za takvo čudo.

Ipak, posle nekoliko dana ispričala je san svojoj najstarijoj sestri koja još nije našla životnog saputnika, pa se devojka jednog dana iskrala iz kuće i otišla do misterioznog drveta. Kažu, nije prošlo mnogo vremena, a svatovi i nju odvedoše. Tada je Božana počela svima da priča za "drvo ljubavi", savetovala je sve svoje drugarice da posete ovo mistično mesto ne bi li se udale.

 

 

Kažu da su Živojin i Božana doživeli duboku starost u zdravlju i veselju.

Na jednoj Fejsbuk stranici sa fotkama ovog bora dato je i uputstvo kako doći do njega uz zaključak:

- E sad, možda ne verujete u magičnu moć ovog drveta, ali ako ste na Divčibarama obavezno ga posetite. Kada se žičarom popenjete do vrha, nastavite stazom kroz šumarak i nakon desetak minuta na jednom proplanku cete ga ugledati. Pod njegovom krošnjom možete lepo odmoriti. A zašto da ne, zamisliti i želju. Ako vam se ostvari - zovite u svatove.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading