MALA BAŠTA NIJE SKUPA, LAKO SE ODRŽAVA Najisplativija je sopstvena sadnja povrća, za krompir je potrebno dvorište, a za čeri paradajz dovoljna je i saksija
Foto: privatna arhiva

Em će znati kakvo povrće jedu, em je to isplativija opcija od kupovine na pijaci, gde su cene često paprene.

U vreme kada kilogram paradajza košta 300, paprike 400 dinara, a tikvica i više od 200 dinara, svako ko ima bar pet kvadrata dvorišta, terasu ili makar prozor na koji može da postavi žardinjere može da stvori mali vrt.

Neće imati krompira ili mladog luka za celu godinu, ali, kako su nam rekle žene koje već duže vreme sade povrće za porodične potrebe, biće ih dovoljno makar do jeseni. 

Ivana V. (47) iz Malog Mokrog Luga ima baštu koja podseća na malu Italiju. U dvorištu gaji sve vrste povrća, a kako je rekla za Alo!, ne razmišlja ni o cenama ni o odlasku u prodavnicu i na pijacu po najvećim vrućinama.

- Prošle godine nisam kupovala ni tikvice, ni paradajz, ni papriku. Jeste potreban trud i vreme za baštu. Treba obraditi zemlju, formirati leje, kupiti seme ili rasad, posejati sve i kasnije svakodnevno zalivati. Ali prednosti su ogromne, i ne može se desiti da nemate sveže povrće za ručak i salatu - rekla je Ivana.

MALA BAŠTA NIJE SKUPA, LAKO SE ODRŽAVA Najisplativija je sopstvena sadnja povrća, za krompir je potrebno dvorište, a za čeri paradajz dovoljna je i saksija

Foto: privatna arhiva

 

Prema rečina naše druge sagovornice, Milena B. (53) iz Lazarevca koja već godinama ima svoju baštu, jedan kilogram krompira za sadnju je koštao od 110 do 170 dinara.

- A doneće pet puta veći prinos. Trenutno paprenu cenu, pored mladog koji se prodaje za 200 dinara, ima i stari, koji se retko gde može naći ispod 100 dinara - navela je Milena B., i objasnila da je sada pravi trenutak za sadnju rasada paprike i paradajza.

Milena je kesicu semena mirođije, salate, cvekle, rotkvice i paradajza plaćala po 40 dinara, i to su količine dovoljne za jednu leju od pet metara.

I pijace su prepune, a prodavci se nam rekli da je najviše kupaca zainteresovano za pikirani paradajz (seme se zasadi u plastičnu čašu i posle dva meseca je spremno za dalji rasad), koji se u ovom periodu sadi u baštama. On je najkvalitetniji i cena mu je 70 dinara, dok drugačije pripremljen rasad košta 30 dinara po struku. Paprika se prodaje na veze - desetak komada za 200 dinara.

Rasad čeri paradajza, koji je lak za uzgajanje a pogodan je i za saksije na terasi ili veće žardinjere na prozoru, košta od 50 do 60 dinara po komadu. Sličnu cenu imaju i krastavci.

Za male površine u stanu na prozorskim simsovima je pogodan bosiljak, koji pored lekovitosti i božanstvenog mirisa može da se koristi i osušen tokom cele godine. Ovi dani su pogodni za njegovu sadnju, a cena ove biljke u kesici je oko 50 dinara.

Važno je znati da između povrća treba posaditi biljke koje teraju štetočine. A to su ruzmarin, nana, neven, lavanda ili žalfija, i sve one mogu da se kupe po vrlo povoljnim cenama na pijacama širom Srbije.

Cene rasada
  • 30-70 dinara paradajz
  • 200 dinara 10 komada paprike
  • 50-60 dinara čeri
  • 50 dinara krastavci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading