PANIKA U SREMSKOJ MITROVICI Najezda zmija, a ne postoji služba koja se bavi uklanjanjem
Foto: Pixbay

Na području Sremske Mitrovice nema otrovnih zmija, sve su bezopasne i ne mogu da ugroze čoveka. Međutim, sama njihova pojava uznemiirava.

Meštani ulice Slobodan Maletić u naselju Blok B Sremska Mitrovica, navikli su na prisustvo ovih gmizavaca, jer žive uz kanal Čikas, koji je njihovo stanište. Meštani su svesni da ove zmije nisu opasne i ističu da ih sami isteraju iz svojih dvorišta.

U Sremskoj Mitrovici ne postoji služba koja se bavi uklanjanjem zmija, te građani u tom slučaju pozivaju svog poznatog biologa Mihajla Stankovića, koji skoro ceo život proučava ove gmizavce i zna sve o njima. On ističe da je maj period kada su zmije u reproduktivnoj fazi, te ne čudi što je trenutno najezda zmija.

MUP RASPISAO KONKURS Upis 780 polaznika u Centar za osnovnu policijsku obuku - Alo.rs

Zmije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica nisu otrovne, ali svakako mogu da ujedu čoveka. U tom slučaju se treba javiti lekaru.

Prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti, strogo je zabranjeno ubijanje, hvatanje i uznemiravanje svih vrsta zmija, koje su ugrožena vrsta, a i veoma korisne za naš eko sistem, jer pojedu veliki broj glodara, koji pričinjavaju veliku štetu.

Kazna za nepoštovanje ovih pravila je 40.000 dinara.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading