IMA SE - MOŽE SE Tajkun nastavlja da širi imperiju na račun građana: Šolak kupuje bugarskog velikana
Alo

Srpski biznismen Dragan Šolak planira da kupi Levski iz Sofije, preneo je bugarski portal temasport.com.

Šolak, koji je nedavno postao većinski vlasnik Sautemptona, želi da investira u klub koji je čak 26 puta osvajao titulu šampiona Bugarske, s tim što je poslednja osvojena davne 2009. godine.

„Interes kompanije za plave je jako ozbiljan, a već je i bilo nekoliko razgovora. Potencijalni budući investitori treba da stave do znanja drugoj strani da je kompanija spremna na velika ulaganja u infrastrukturu“, navodi bugarski portal.

Strane koje su direktno uključene u pregovore su većinski vlasnik Nasko Sirakov, izvršni direktor Ivo Ivkov i trener Stanimir Stoilov.

Šolak je nedavno viđen u Bugarskoj u finalu Kupa u kojem je Levski pobedio gradskog rivala CSKA 1:0. Levski je uz CSKA najveći klub u Bugarskoj, ali od dolaska Ludogoreca na scenu, oba tima, Levski i CSKA, pala su u drugi plan i za titulu ne znaju više od deset godina.

Dolaskom i parama Dragana Šolaka, Levski planira da napravi zaokret i povrati dominaciju.

IMA SE - MOŽE SE Tajkun nastavlja da širi imperiju na račun građana: Šolak kupuje bugarskog velikana

Alo

 

Otkako je u januaru preko svog fonda „Sport Ripablik“ kupio engleskog premijerligaša Sautempton, srpski tajkun Dragan Šolak se konstantno pominje u fudbalskim krugovima kao potencijalni vlasnik još nekih klubova. Posle toga se spekulisalo da će uložiti kapital u Istru iz Pule, potom je želeo da kupi holandskog drugoligaša Bredu, ali nije uspeo, a sada se izgleda nameračio na jedan od najvećih bugarskih klubova - Levski iz Sofije.

Dragan Šolak je, da podsetimo, već većinski vlasnik Sautemptona - on ima 75 odsto akcija u fondu „Sport Ripablik“, koji je zimus kupio Sautempton za „tričavih“ 120.000.000 evra. Preostalih 25 odsto vlasništva je u rukama Rasmusa Ankersena i Henrika Krafta. Ankersen je od 2015. do 2020. bio direktor engleskog Brentforda, a obavljao je i bitne funkcije u danskom Midtjilandu. Kada je odstupio iz Brentforda, zajedno sa Šolakom je učestvovao u kupovini Sautemtpona čiji je danas direktor.

Poseduje i većinu bugarskih medija

Inače, Šolak ima velike poslovne interese u Bugarskoj. Njegova kompanija „Junajted grupa“ je u Bugarskoj vlasnik najvećeg telekomunikacionog operatera „Vivakoma“, koji je nekada bio u državnoj svojini. Pored toga, Šolakova „Junajted grupa“ je vlasnik i TV grupacije Nova, koja u sastavu ima 10 televizijskih kanala, 12 internet portala, pet radio-stanica i dnevne novine i reč je o lideru na medijskom nebu Bugarske.

Ankersen je nedavno prisustvovao finalnom meču Kupa Bugarske u kojem je Levski savladao ljutog rivala CSKA. Tokom boravka u bugarskoj prestonici, Ankersen je u Šolakovo ime pregovarao s većinskim vlasnikom Levskog, nekadašnjim reprezentativcem Naskom Sirakovim, izvršnim direktorom Ivom Ivkovim i trenerom Stanimirom Stoilovim. Prema saznanjima bugarskih medija, Ankersen se sa svojim saradnikom vratio u London zadovoljan rezultatima pregovora i podneo raport Šolaku.

Prepreka da „Sport Ripablik“ kupi Levski je kontroverzni biznismen Vasil Boškov, kojem Levski duguje oko 7.000.000 evra. Reč je o najbogatijem Bugarinu poznatom po nadimku Lobanja, koji se već dve godine krije u Dubaiju, gde je pobegao kada se našao na listi „Magnitski“ – to je spisak političara, biznismena i bogataša iz brojnih zemalja koje iz raznih razloga proganjaju američke vlasti.

Boškov je godinama bio najbogatiji Bugarin i povezivali su ga sa mafijom i svim vrstama organizovanog kriminala. Kupio je Levski u februaru 2019. i pozajmljivao je klubu pare, pa je danas najveći kreditor kluba. Kada se našao na američkom spisku, pobegao je u Ujedinjene Arapske Emirate i vlasništvo Levskog prebacio na Sirakova. Ali dugovi su ostali na njegovo ime. Svi ostali kreditori Levskog su u poslednje dve godine otpisali dugove i očekuju da to uradi i Boškov. On je to javno obećavao, ali sa reči nije prešao na dela.

Dok Lobanja ne oprosti dugove, Šolak neće moći da kupi Levskog jer fond „Sport Ripablik“, u kojem je i američki kapital, nema nameru da se na bilo koji način poslovno povezuje s ljudima sa liste „Magnitski“.

Već ušao na mala vrata

Inače, gradski stadion „Georgi Asparuhov“ koji je decenijama dom Levskog, od 2017. godine zove se „Vivakom arena“ pa se može reći da je Šolakov kapital već na neki način došao do Levskog preko sponzorstva.

Bugarski mediji najavljuju da će Levski imati budžet od oko 15.000.000 evra ako Šolak postane vlasnik kluba, da su obećana velika ulaganja u omladinsku školu i infrastrukturu na stadionu, kao i da će biti uspostavljeno partnerstvo sa Sautemptonom. Ali sve to neće biti moguće dok klub definitivno ne prekine veze sa Vasilom Boškovim.

Priča se da u narednim danima Nasko Sirakov planira put u Dubai gde bi trebalo da se sastane sa Boškovim i da se definitivno reši sudbina Levskog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Boba

23.05.2022 09:35

Nek radi šta hoće, samo što dalje od Srbije

Mira

23.05.2022 09:44

Šolak se na sumnjiv nacin obogatio ,a sada se jos i diči time.