NE OSTAVLJAJTE DECU U AUTOMOBILU Samo nekoliko minuta roditeljima život može da pretvori u pakao
Foto: Shutterstock

Nije redak slučaj da roditelji u žurbi da završe što pre neku svoju obavezu, ostave decu u automobilu ni ne sluteći da tih nekoliko minuta mogu da im pretvore u pakao čitav život, naročito tokom vrelih letnjih dana.

Setimo se samo nekih tužnih primera od prethodnih godina, kad je otac u Hrvatskoj zaboravio u kolima petogodišnjeg dečaka i četvorogodišnje devojčice iz Republike Srpske, koja je umrla nakon što je satima bila u automobilu parkiranom na suncu. Pre nekoliko godina, u Beogradu, Parking servis je odneo vozilo u kojem je bila šestomesečna beba , a u Novom Sadu dvogodišnju devojčicu zaključanu u kolima je ostavio otac i otišao u kladionicu da gleda utakmicu.

Stručnjaci upozoravaju da je čak i kratko vreme za dete zatvoreno u automobilu potencijalno smrtonosno, a nadležni uvek ponavljaju da se ostavljanje mališana bez nadzora kažnjava zatvorom do tri godine. Osim što je protivzakonito ostavljati decu mlađu od šest godina samu u kolima, veoma je i opasno, upozoravaju psiholozi, jer je vrlo verovatno da će se dete uplašiti, upaničiti, osetiti napušteno i ostavljeno.

Ako je napolju 26 stepeni, za samo 10 minuta u zatvorenom automobilu temperatura može da dostigne 32 stepena, a za pola sata i do 45 stepeni!

Do fatalnog ishoda dolazi zato što su deca pregrejana bez mogućnosti hidriranja i izlaska iz takvog prostora koji je jedna vrsta toplotne komore. Kod njih temperatura tela raste 3 do 5 puta brže nego kod odraslih, jer im je slabija termoregulacija tela. Naprimer, kod dvogodišnjaka može da naraste i do 40 stepeni posle samo sat vremena provedenih u automobilu. Ako je spoljašnja temperatura 26 stepeni za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može dostići 32 stepena, a za 30 minuta i do 45 stepeni. Lekari upozoravaju da ništa ne znači ni ako je auto parkiran u hladu kada je napolju visoka temperatura.

NE OSTAVLJAJTE DECU U AUTOMOBILU Samo nekoliko minuta roditeljima život može da pretvori u pakao

Alo/Pixabay

 

Bolje sprečiti nego lečiti

Ponekad roditelji nisu svesno ni posledica opasnosti koje mogu biti prouzrokovane preteranim izlaganjem suncu i kad su najmlađi napolju. U ovom slučaju najbolja je primena one narodne "bolje sprečiti nego lečiti".

Pedijatri se slažu u jednom da nije teško zaštiti dete, a i sebe od sunčanice i toplotnog udara.

Sve što je potrebno, jeste pametno izlaganje suncu. Deo dana kada je najjače provodite u hladovini ili unutra, sa rashladnim uređajem. Najbolje je da napolju, , budete do 10 ujutru i posle 16 časova, kada je vrućina manja, a i smanjeno je UV zračenje. Obavezno je stavljanje kačketa ili šešira. Najbolje je tokom celog dana piti vodu, jer sokovi , posebno gazirani teško gase žeđ zbog velike količine šećera, koju sadrže i uvek birajte svetliju garderobu. Ishrana mora biti uravnotežena i lagana, bogata vitaminima i mineralima.

Šta kad dete ima sunčanicu

Kad dođe do sunčanice, reakcija je uglavnom nagla, a dete je malaksalo i ima glavobolju. Neki osećaju vrtoglavicu, pospanost i povraćanje, kod pojedinih dolazi do zujanja u ušima, poremećaja vida, pa čak i nesvestice. U težim slučajevima puls je ubrzan, disanje plitko, izgledaju kao da ih hvata virus, tako da roditelji često misle da je u pitanju neka infekcija.

Osobu sa ovakvim simptomima treba odmah smestiti u hladovinu ili u rashlađenu i zatamnjenu sobu, rashladiti je laganim polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga sa ledom na potiljak sve dok se temperatura ne vrati u normalu. Treba davati hladne napitke. U težim slučajevima gubitka svesti, pojave konfuzije i pospanosti potrebno je što pre pozvati lekara ili hitnu medicinsku pomoć.

Dolazi i vreme godišnih odmora. Uvek treba imati u vidu da sunčanica može da se dobije i tokom putovanja i da je planinsko sunce opasnije od morskog jer snažnije emituje ultraljubičasto zračenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading