KAO U HIČKOKOVOM FILMU Stručnjaci kažu da vrane napadaju ljude u blizini gnezda
Alo

Svakog proleća su napadi učestaliji, agresivniji period traje oko mesec dana, od polovine maja do sredine juna. Povrede neretko moraju da budu sanirane i u ambulantama.

Do neprijatnih situacija dolazi u vreme kad se gnezde, a to je ovih dana. Vrane su jako brižni roditelji i posebno su osetljive na ljude i pse jer ih doživljavaju kao veće, kaže za Alo! Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Pre napada odrasle ptice počinju glasno da šalju znake upozorenja snažnim graktanjem, lete iznad, ali u većini slučajeva ljudi ne obraćaju pažnju na to i ne čuju upozorenja. Dešava se da ptić ispadne iz gnezda, pa majka svakog prolaznika posmatra kao pretnju. Ponekad padne na ulicu, a nije retkost i da ga prolaznici zgaze, objašnjava Vukićević, i dodaje da su vrane posebno osetljive na osobe sa psima.

Prema njegovim rečima, napadi su posledica, a uzrok je to što smo se otuđili od prirode, a često gledajući u telefon ni ne primetimo znakove upozorenja.

On savetuje da kad čujemo i vidimo vrane treba samo da pređemo na drugu stranu.

Uglavnom se gnezde na drveću, a sve češće i na dalekovodnim stubovima, najosetljivije su kada su mladunci nisko u žbunju ili u nižim delovima krošnje drveta.

Prate čoveka i adaptirale su se na suživot u velikim gradovima. Koliko god delovalo zastrašujuće ovakvo ponašanje ptica na koje se gleda kao na napad, zapravo je u pitanju njihov prirodni zaštitnički instinkt.

Vrane su izuzetno važne u ekosistemu, jer prave gnezda koje koriste druge ptice kad se one iz njih sklone.

KAO U HIČKOKOVOM FILMU Stručnjaci kažu da vrane napadaju ljude u blizini gnezda

Alo

Alo/M.Jošida

Stručnjaci misle da je jedno od mogućih rešenja u budućnosti da bi se napadi na sugrađane predupredili da se gnezda iz naseljenih delova grada delociraju na druga mesta, ali pre sezone izleganja, jer kada su jaja već položena, ona se ne smeju dirati.

Prethodnih godina najviše incidenata bilo je na Novom Beogradu, u Zemunu, na Košutnjaku, u Zvezdarskoj šumi, na Crvenom krstu, kao i u okolini Slavije.

Kljucale su me jedna, pa druga, treća…

Prvo sam ih čula, pa sam osetila snažan udarac u glavu, naizmenično su me kljucale vrane, jedna, pa druga, pa treća, ispričala je Tamara Kranjčević iz Novog Sada.

- Bile su uporne, nisu prestajale, kao u nekom horor filmu - rekla je za portal telegraf.rs Tamara, koju su besne vrane napale dok je išla na posao, oko šest ujutru, ovo strašno iskustvo podelila je i na Fejsbuku da bi ljude upozorila na opasnost.

- Sve me boli. Imam šest krasti na glavi od njihovih uboda i udaraca. Stres koji sam doživela je užasan, ne mogu da dođem sebi. Kad zatvorim oči, samo vidim njih kako sleću na mene - ispričala je Tamara, koju je od razjarenih ptica spasao nepoznati prolaznik.

Nedavno su vrane na Zvezdari u Beogradu napale Jelenu Radivojević, stručnu savetnicu Sportskog saveza, koja je uspela da otera pticu te je ostala nepovređena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading