KIŠA SAMO ŠTO NIJE PALA Evo kad se očekuje nevreme u Beogradu, RHMZ najavio pljuskove
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Na teritoriji Beograda kiša i lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom se očekuje u drugoj polovini noći i pred jutro.

Od nedelje vrlo toplo, uz ređu pojavu pljuskova i lokalnih pljuskova i nepogoda, dok bi drugi deo nedelje mogao doneti osetnije osveženje, kaže profesor geografije Marko Čubrilo.

Nedelja će biti malo svežija ali uglavnom suvo uz dnevne maksimume od +24 do +28 stepeni Celzijusa, ističe Čubrilo.

Vremenska prognoza za narednu nedelju

Početkom sledeće nedelje toplo, ali uz povremene nestabilnosti, kojih trenutno najmanje ima na simulaciji ECMWF modela, dok ostali ipak povremeno i to posebno u noći ka utorku i utorak krajem dana imaju signal za lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova,a biće uslova i za lokalne nepogode.

Gde će tih nestabilnosti biti u koliko se uopšte i jave sada nije moguće predvideti, ali bi generalno trebale biti češće nad severnim, središnjim i istočnim predelima. Maksimumi znatno iznad proseka za ovaj deo godine i u sredu bi se trebali kretati od +27 do +32 stepena Celzijusa, pokazuje vremenska prognoza.

Drugi deo nedelje bi, prema novim simulacijama operativnih proračuna GFS- a i ECMWF- a, ali i njihovih ansamble članova mogao doneti porast vazdušnog pritiska nad severom Evrope što bi ka nama poslalo osetno svežiji vazduh po istočnoj periferiji tog anticikona. U koliko bi se to zahlađenje zaista i desilo i bilo praćeno sekundarnom ciklogenezom dovoljno blizu nas i bilo bi šansi i za obilnije padavine.

Kako je ovo nov signal videćemo prvo hoće li se i u kojoj meri održati u narednim proračunima, kazao je Čubrilo. Sledećih nedelju dana svakako relativno toplo uz ređu pojavu lokalnih nestabilnosti.

Komentari (1)

Loading
Bunga

22.05.2022 07:05

Veze blage nemaju ovi iz RHMZ. Čemu oni služe?