ZVANIČNO POTVRĐENO Virus širi među gej populacijom: Majmunske boginje prenose se i seksom!
Foto: Shutterstock

Zbog toga u Britaniji zvanične zdravstvene institucije (UKHSA) aktivno istražuju mesta na kojima su bila šestorica homoseksualnih i biseksualnih muškaraca, a kod kojih je potvrđeno da boluju od majmunskih boginja.

Sličan obrazac zabeležen je i u drugim zemljama u Evropi. Sedam gej ili biseksualnih muškaraca pozitivno je bilo na majmunske boginje u Španiji, i devet, uglavnom mladih, muškaraca u Portugaliji.

„Seksualni kontakti i posećena mesta (na primer saune, barovi i klubovi) se aktivno istražuju za četiri slučaja (gej, biseksualci i muškarci koji imaju seks sa muškarcima)“, kaže se u ažuriranju SZO o majmunskim boginjama koje uključuje i odeljak o situaciji u Velikoj Britaniji.

UKHSA je saopštila da „posebno apeluje na muškarce koji su homoseksualci i biseksualci da obrate pažnju na sve neuobičajene osipe ili lezije i da se bez odlaganja obrate službi za seksualno zdravlje ako su zabrinuti“.

Zdravstvene vlasti u Španiji prijavile su 23 nova slučaja majmunskih boginja, uglavnom na širem području Madrida, gde su lokalne vlasti naredile zatvaranje sauna, popularnih gej sastajališta koja se smatraju rizičnim mestima za prenošenje zaraze. Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Španiji dostigao je 30, dok su u susednoj Portugaliji do sada evidentirana 23 slučaja ove zaraze, prenosi Rojters. Vlasti u Madridu rade na praćenju zaraze majmunskih boginja iz žarišta u saunama, rekao je novinarima regionalni sekretar za zdravstvo Enrike Ruiz Eskudero. Reč „sauna“ u Španiji se koristi i za popularna mesta među gej muškarcima koji traže seks.

ZVANIČNO POTVRĐENO Virus širi među gej populacijom: Majmunske boginje prenose se i seksom!

Alo

 

Za sada, zaštita od majmunskih boginja su vakcine protiv velikih boginja, dok je razvijanje nekih antivirusnih lekova još u procesu.

U Srbiji nema razloga za paniku

Epidemiološkinja dr Slavica Maris kaže da nema razloga za paniku u Srbiji zbog pojave majmunskih boginja, iako su Evropa i Amerika u pripravnosti nakon otkrivanja novih slučajeva ove bolesti.

- Majmunske boginje su virusna zoonoza, što znači da se bolest prenosi sa životinje na čoveka. Ova bolest je endemska za centralnu i zapadnu Afriku, predele sa vlažnim tropskim šumama. Redovno je prisutna u tim područjima, a povremeno se „izvozi“ i u druge zemlje kao što su Sjedinjene Američke Države, zemlje Evrope, Kanadu - rekla je doktorka Maris.

Dr Maris je objasnila da postoje dve faze bolesti - prve, takozvana invazija, koja traje do pet dana i kada osoba ima povišenu temperaturu, groznicu, intenzivnu glavobolju, uvećane limfne žlezde, bolove u krstima i mišićima, i druga, tokom koje dolazi do, kako kaže, erupcije kože i nastaje osip, koji se najčešće pojavljuje od prvog do trećeg dana od početka bolesti.

Ona je u gostovanju na TV K1 istakla da bolest najčešće stiže iz Afrike i naglasila da u Srbiji nikada nisu zabeležene ove boginje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading