ZAR OPET?! Nova virusna bolest zabrinula lekare širom sveta: Majmunske boginje na 380 kilometara od Srbije
Alo

Ni infektolozi ne isključuju mogućnost da se ova bolest pojavi i na našim prostorima, ali se ne očekuje veliki broj obolelih, kako je rečeno, jer je zaraza na vreme otkrivena i preduzete su odgovarajuće mere.

Slučajevi majmunskih boginja su se koliko do juče ispitivali u SAD, Kanadi, a sada i u Australiji, Francuskoj, Italiji i Švedskoj, prenose svetski mediji.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran pre nego što se vratio u Englesku. Sada ima već devet potvrđenih slučaja u Britaniji. U Švedskoj je potvrđen slučaj boginja, takođe jedan i u Italiji, dok se za jedan slučaj u Francuskoj sumnja da su u pitanju majmunske boginje.

Švedske vlasti kažu da nisu sigurne kako je bolesnik zakačio virus, a što se tiče Italije, navodi se da je zaraženi nedavno boravio na Kanarskim ostrvima. U Portugaliji je zvanično potvrđeno pet slučajeva, u Španiji osam, ali je prema pisanju njihovih medija u Portugaliji zaraženo već dvadesetak ljudi.

Bez panike

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje, a prema britanskom javnom zdravlju, one su retka virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja.

Infektolozi kažu da se virus ne prenosi baš tako lako među ljudima i da je rizik od epidemije nizak. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju i svrab koji započinje na licu, a zatim se širi na ostatak tela.

Zasad nema vakcine protiv majmunskih boginja u Evropi, ali su, navodno, španske vlasti, prema pisanju španskog dnevnika „El Pais“, naručile hiljadu vakcina protiv velikih boginja kako bi se izborili sa potencijalnom epidemijom.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila između nula i 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

Prvi simptomi virusa majmunskih boginja su:

- povišena temperatura

- glavobolja

- bolovi u mišićima

- bolovi u leđima

- mučnina

- jeza

- otečeni limfni čvorovi

- osip na licu

Izuzetno zarazna bolest

Čim se virus majmunskih boginja pojavio u Evropi, moguće je da će biti registrovan i kod nas, rekla je za Alo! molekularni biolog Sanja Peković.

- Ono što mi možemo da učinimo da sebe zaštitimo jeste da peremo ruke, uostalom tokom epidemije kovida većina je usvojila naviku da nosi bočicu s alkoholom i to je dobra prevencija. A ono što mogu iz svog iskustva da preporučim jeste podizanje ličnog imuniteta. Znači: zdrava ishrana, vitamini i šetnje, jer što je imunitet jači, to je manja verovatnoća da ćete se razboleti - savetuje Sanja Peković.

- Majmunske boginje su virusna bolest koja je izuzetno zarazna. Postoje različiti putevi prenosa. Uzrok je primarno stacioniran na području Afrike u životinjama, majmunima i glodarima. Tako je prisutan, a onda se može preneti i na ljude - objasnio je dr Zoran Barušić, zamenik direktora Klinike za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Kako je istakao, ovaj virus se prenosi sa čoveka na čoveka bliskim kontaktom, kapljičnim i seksualnim putem.

- Ipak, mogući su i drugi načini prenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima, kontaminiranom odećom - dodao je.

Na pitanje kako je moguće da se virus odjednom pojavio u toliko zemalja, doktor je rekao da je to nešto na šta će odgovor morati da da sistem javnog zdravlja, prvenstveno u zemljama u kojima se bolest pojavila, na koji način se sve to događa, iz kojih razloga, a uzimajući pre svega u obzir i populaciju koja je u ovom trenutku zahvaćena virusom u svim zemljama.

Kako se prenosi?

Virus se s čoveka na čoveka prenosi

- bliskim kontaktom

- kapljičnim putem

- putem telesnih tečnosti (polnim odnosom)

* mogući su i drugi načini prenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima, kontaminiranom odećom...

Liče na druge boginje

Majmunske boginje, koje se uglavnom šire zapadnom i središnjom Afrikom, retka su virusna infekcija slična ljudskim boginjama, od kojih su blaže. Prvi put su zabeležene u Demokratskoj Republici Kongo 70-ih prošlog veka. Broj slučajeva zaraze u zapadnoj Africi porastao je u protekloj deceniji.

ZAR OPET?! Nova virusna bolest zabrinula lekare širom sveta: Majmunske boginje na 380 kilometara od Srbije

CDC

 

Perite ruke!

Na sajtu američkog centra za infektivne bolesti CDC piše da postoje brojne mere koje se mogu preduzeti kako bi se sprečilo širenje majmunskog virusa, a među njima su:

- Izbegavajte kontakt sa životinjama koje mogu biti prenosnici virusa (uključujući i dodirivanje uginulih životinja u oblastima u kojima je virus prisutan).

- Izbegavajte kontakt s bilo kojim materijalima, uključujući i posteljinu, koji su bili u kontaktu s potencijalno zaraženim životinjama.

- Izolacija pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi.

- Nakon kontakta sa zaraženim životinjama i ljudima obratite pažnju na higijenu ruku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading