OTKRIVENO Evo odakle stižu lažne dojave o bombama
Foto: Alo.rs

Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Pripadnici srpske policije identifikovali su i lice koje je, u toku jučerašnjeg dana, telefonom uputilo pretnje iste sadržine.

U cilju identifikacije pošiljalaca ovih pretnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična dela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom „Google“.

Od 11. marta ove godine do danas, putem mejla ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine pretećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mestima ili u institucijama. Preteće poruke su slate sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

Preteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije. Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam lica, državljana Srbije - uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloletnih lica podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

MUP Srbije apeluje na pojedince da se, naročito u trenutku kad je Srbija izložena masovnim i organizovanim sajber napadima i lažnim dojavama o postavljenim bombama koje dolaze iz inostranstva, ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i dodatno ne otežavaju rad srpskoj policiji, čiji su KD timovi svakodnevno na terenu. Lažna prijava o postavljenoj bombi nije šala već ozbiljno krivično delo, koje može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahteva dodatno angažovanje pripadnika MUP-a.

Samo u poslednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne.

BONUS VIDEO

Komentari (5)

Loading
Уна

18.05.2022 22:09

Па нормално да су лажне. Терористи не откривају своје локације које нападају, а не толики спискови. Ово су по писању неписмени идијоти којима је то забава

Sana

19.05.2022 04:26

@Уна - @Una A,je li? Sta da policija nije proverila mesta i da je stvarno negde nesto eksplodiralo i ljudi izginuli nedaj Boze? E,onda je kasno!

Dragi

18.05.2022 23:02

Teroristi na sve strane zašto ne reaguju nadležne službe tih zemalja mi nikog ne diramo nikoga ne provocira a njihovi problemi su njihovi ko je nas štitio od zločinaca kada su nas bombardovali

ex

18.05.2022 23:55

"Nepismeni idiJoti kojima je to zbava" za pocetak treba da dobiju po 5 godina robije, bez prava na pomilovanje i skracenje. Na robiji ce nauciti da pisu i citaju i da se vise ne zabavljaju na ovakav nacin.