POSLE 27 GODINA Srpsko tužilaštvo podiglo prvu optužnicu za akciju "Oluja"
Foto: Printscreen

U ovim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro dece, kao i 24 ranjenih osoba.

Ovo je prva optužnica koja je podignuta za ratne zločine u akciji “Oluja”, koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine u cilju proterivanja srpskog stanovništva i poruke tadašnjeg predsednika Hrvatske I vrhovnog vojnog komandanta Franje Tuđmana da Srbi treba praktično da nestanu.

VODI LI EU SVET KA TREĆEM SVETSKOM RATU? Brisel predlaže program za povećanje ulaganja u "odbrambeni sektor"

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Optužnica je predata sudu na odluku o potvrđivanju.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optužnima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazložilo u optužnici, u koju je Tanjug imao uvid, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično delo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lana

30.05.2022 09:09

Krajnje je vreme bilo!!! I zlocini u Dvoru na Uni da se procesuiraju. Puno je Dvorsko groblje Srba ubijenih u Oluji 7 augusta