MIRNA GLAVA Zlu ne trebalo, ali ako se razbolite ili povredite u inostranstvu - pokriveni ste: Bez zdravstvenog osiguranja ne krećite na put
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pred put u inostranstvo mnogi uplaćuju putno zdravstveno osiguranje po principu - nije obavezno, ali zlu ne trebalo, a da li znate da za države sa kojima Srbija ima potpisan sporazum tu potvrdu možete da uzmete besplatno i da je procedura dobijanja prilično jednostavna?

Bez dodatne polise, samo sa potvrdom o zdravstvenom osiguranju, naši građani mogu da putuju u više od 20 zemalja. Između ostalih, tu su i one gde rado letujemo - Turska, Crna Gora, Bugarska i Hrvatska.

Ipak, većina se pred put u inostranstvo odlučuje za kupovinu polise, neki iz neznanja ili neobaveštenosti ili, kako je jedna naša čitateljka rekla, i zbog toga što joj se činilo mnogo komplikovano, a dovoljno je samo da osiguranik pribavi dvojezičnu potvrdu nadležne filijale RFZO za putovanje. I naravno, da ne čekate poslednji čas, već da tu proceduru započnete na vreme.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 
U dva koraka

Procedura za dobijanje zdravstvene potvrde je jednostavna:

1. Punoletni građani dobiju potvrdu od izabranog lekara da nisu bolovali u poslednjih godinu dana od težih akutnih i hroničnih bolesti.

2. S tim papirom odlaze u nadležnu filijalu RFZO, gde im lekarska komisija odobrava dobijanje potvrde.

Kada se obrazac preda u RFZO, čeka se od pet do 10 dana, a hitni slučajevi se rešavaju u roku od nekoliko sati.

Potvrda je besplatna, neophodno je samo da su uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Za decu su neophodne potvrde izabranog pedijatra i stomatologa.

 

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 

 

Osiguranje ipak treba imati

Za one države s kojima nemamo sporazum ipak je bolje da uplatite zdravstveno osiguranje. Ono vam možda neće biti potrebno, ali ako se nešto dogodi, pokriveni ste. Srbija, na primer, nema sporazum sa Grčkom, tako da vam je za odlazak na tu omiljenu letnju destinaciju neophodna polisa. Da biste uštedeli vreme, zdravstvenu polisu možete da kupite i onlajn, a neke kuće nude i klauzulu „osiguranje u slučaju otkaza aranžmana“.

Inače, putno zdravstveno osiguranje je poskupelo od petka, 13. maja. Po novim, višim cenama osiguranje za četvoročlanu porodicu koja će letovati deset dana u inostranstvu košta 5.036 dinara, s polisom za kovid cena je 6.799 dinara. Turisti koji putuju u Egipat moraće da biraju između osiguranja na 10.000 evra koje uključuje i kovid, a košta takođe 6.799 dinara, dok polisa od 30.000 evra ne pokriva ovu bolest, a za nju treba izdvojiti celih 14.500 dinara.

Komentari (0)

Loading